a
 

Dimitrovgradski Centar za kulturu učestvovao u realizaciji projekta „Upoznajmo naše korene“ u rumunskom gradu Slatina

   Centar za kulturu Dimitrovgrad, kao partner, učestvovao je u realizaciji međunarodnog projekta „Knowing our roots“ (Upoznajmo naše korene) u okviru programa „Erasmus +“, koji finansira Evropska unija. Program „Erasmus +“ fokusira se na rad sa mladima, edukaciju i sport. U okviru ovog projekta Evropska unija izdvaja sredstva za edukaciju mladih, edukaciju trenera, razmenu stručnjaka, studenata i za razvoj sporta. Srbija ima status partnerske zemlje i može da učestvuje u realizaciji ovakvih projekata samo kao partnerska zemlja, a očekuje se da tokom 2017. godine postane i programska zemlja (organizacija iz Srbije može da bude nosilac projekata).

   Projekat je realizovan u rumunskom gradu Slatina, u periodu od 2. do 11. novembra ove godine. U okviru grupe koja je predstavljala Centar za kulturu bile su učenice Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ i učenice osnovne škole „Hristo Botev“. Prilikom izbora kandidata vodilo se računa o tome da učesnici znaju engleski jezik, jer je to jezik na kome je projekat sproveden, a drugi kriterijum je bio da su zainteresovani za očuvanje tradicije i kulture. Većinu učesnika činile su članice folklornog ansambla “Caribrod” pri Centru za kulturu Dimitrovgrad.

266

   Projekat “Knowing our roots” realizovan je u saradnji sa organizacijom “Friends of man – humanism, culture ” iz Slatine, Republika Rumunija i “Community Fundation Lom” iz Loma, Republika Bugarska. U projektu je učestvovalo 36 učesnika (po 12 iz svake zemlje).

   Učesnici u projektu bavili su se problemom očuvanja tradicije i folklora. Radili su u grupama i uz pomoć metoda neformalnog obrazovanja. Od mnogobrojnih radionica treba posebno izdvojiti nekoliko.

267

268

   “Živa biblioteka” je aktivnost gde su učesnici imali prilike da u direktnom kontaktu i razgovoru upoznaju ljude koji se bave starim zanatima. Nakon toga je organizovan “Open café” sa učenicima gimnazije iz Slatine, gde su predstavljene sve mere koje mogu doprineti očuvanju tradicije od strane mladih, a izuzetan utisak na sve je ostavio “Lavirint teatar”, posebna metoda za razvijanje empatije.

269

   Svi učesnici bili su smešteni u učeničkom domu pri Gimnaziji “Ion Minulescu” u Slatini, gde su se i hranili u učeničkoj trpezariji. Radionice su održavane u amfiteatru gimnazije ili u dvorištu.

   Domaća organizacija obezbedila je nekoliko poseta znamenitostima u Slatini, tako da su učesnici posetili manastir Klokočov, brdo Gradište, svojevrsni vidikovac iznad Slatine, Etnografski muzej, kao i park Ežena Joneska, čuvenog dramskog pisca, koji je rođen u Slatini.

270

   Nekoliko regionalnih i lokalnih medija je izveštavalo o projektu, tako da su učesnici iz Srbije predstavili Dimitrovgrad i izneli svoje utiske o projektu. Učesnici projekta iz Dimitrovgrada su stekli nove prijatelje i naučili nove metode i sa velikim očekivanjima u vezi narednih projekata.

T. Aleksov

Foto: Toni Aleksov

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Ostavi komentar