Vukosavljević: Veća pažnja zaštiti novinara u Srbiji

   Sloboda govora i izražavanja su osnovni principi svakog društva i radi njihovog jačanja potrebno je hrabro ući u nove medijske reforme, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević na otvaranju dvodnevne konferencije o slobodi izražavanja “Speak Up”, koja je 17. i 18. novembra održana u beogradskom hotelu Metropol.

   Ministar Vukosavljević smatra da se ne sme okretati glava od pitanja jasnog definisanja javnog interesa i uloge države u tome, kao i transparentnosti vlasništva i zaštite medijskog pluralizma.

   “Srbija tek treba da dostigne još veće standarde i da se dodatno približi nivou standarda koji postoje u najvećem broju zemalja EU i da harmonizuje propise”, rekao je Vukosavljević i dodao da u narednom periodu treba posvetiti veću pažnju položaju,  profesionalizaciji i zaštiti novinara i njihovog rada, poručio je ministar.

   U razgovoru sa novinarima posle otvaranja koferencije ministar Vukosavljević je ocenio da je zakonski okvir Srbije vrlo dobar i da ne vidi gde to država propušta da učini bilo šta potrebno za slobodu medija. Na pitanje novinara zašto država ne reaguje na slučajeve kada se u javnosti iznose optužbe da su pojedini novinari i mediji strani plaćenici, Vukosavljević je odgovorio da Ministarstvo kulture i infoirmisanja neprestano poziva na kulturu javnog govora u medijima i na poštovanje zakona.

   “Ne može Ministarstvo biti odgovorno ako neki privatni medij vrši inkriminaciju. Te stvari se reševaju na sudu po tužbama za klevetu. To su delikatne stvari”, objasnio je minister, dodavši da postoje sudovi i zakoni koji sankcionišu takve slučajeve inkriminacije.

   Prema rečima Vukosavljeviuća, Ministarstvo nema alat koji može faktički da upotrebi “protiv nekog medija, ili možda nekog novinara ili urednika nekog medija, koji po našem mišljenju ne zadovoljava visoke etičke standarde za koje se mi zalažemo”.

   Povodom ocene izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da u Srbiji nije zadovoljavajuće stanje u pogledu slobode medija, Vukosavljević je uzvratio da bi takve ocene trebalo potpkrepiti konkretnim slučajevima, inače se ulazi u domen “političke frazeologije”.

   Andris Kesteris iz Evropske komisije, koji radi kao glavni savetnik za civilno društvo i medije u Direktoratu za proširenje i susedsku politiku, napomenuo je da se u Izveštaju EK konstatuje da u toj oblasti u Srbiji nije bilo mnogo napretka. Kesteris je podsetio da je Srbija usvojila medijske zakone i otvorila poglavlje 23, ali da se posle nije mnogo toga učinilo i da je to razlog za takvu ocenu Evropske komisije.

   Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio je poručio da bi Vlada, civilno društvo i mediji morali da rade zajedno, vodeći računa o budućnosti zemlje. Pitanje primene zakona je ključno, zaključio je na početku konferencije “Speak Up: U susret savremenoj medijskoj politici”.

Izvor i foto: NUNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar