Danas se obeležava „Svetski dan deteta“

   Na Generalnoj  skupštini Ujedinjenih nacija 1954. godine ustanovljeno je da se 20. novembra obeležava Svetski dan deteta, sa ciljem da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na probleme sa koiima se deca suočavaju. Osnovni principi Konvencije o pravima deteta koja je usvojena 20.11.1989. godine su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

337

   Direktorka “Kancelarije za ljudska i manjinska prava“ u Vladi Republike Srbije, Suzana Paunović. gostujući u Dnevniku RTS-a navela je da je zaštita dece od zlostavljanja i zanemarivanja jedan od ključnih prioriteta Vlade u narednom periodu i dodala da se iz republičkog budžeta izdvaja 2.2 milijarde dinara za socijalnu pomoć, dečje i roditeljske dodatke.

   Prema statističkim podacima sa kojima raspolaže UNICEF blizu 400 miliona dece u svetu živi u siromaštvu, a prava miliona dece krše se svakoga dana. Zato pružimo deci ljubav i zaštitimo ih od nasilja, jer dete je dete da ga volite i razumete.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov, ljudskaprava.gov.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar