Nagrada za ovogodišnju kompletnu produkciju na Niškom sajmu knjiga i grafike „Presad mudrosti“, dodeljena je izdavačkoj kući „Dereta“ iz Beograda za izbalansiranu produkciju koja obuhvata savremenu domaću i svetsku beletristiku, filozofiju, istoriografiju i dečju knjigu, navodi se u obrazloženju žirija.

52-a

   Za najvredniju ediciju nagrađen je „Kreativni centar“ iz Beograda, za serijal „Pustolovine“, u okviru kojeg je ove godine objavljena knjiga „Srpske narodne umotvorine“, poslednja iz kolekcije posvećene narodnom stvaralaštvu.

53

   Ista nagrada, ali za najbolje pojedinačno delo dodeljena je kući „Prometej“ iz Novog Sada za knjigu „Srbija u XIX veku očima stranaca“ autora Svejna Meneslanda.

54

   Izdavačka kuća „Medivest“ iz Niša dobitnica je „Inicijal“ i to za delo koje spaja sadašnjost i budućnost, za knjigu „Kralj Milan i Niš“ autora Vidosava Petrovića. Za autorski doprinos umetnosti ili nauci nagrada „Inicijal“ dodeljena je Zavodu za udžbenike iz Beograda i to za izdanje „Sabrana dela Grigorija Božovića“, dok je za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, istoimena nagrada dodeljena izdavačkoj kući „Štampar Makarije“ iz Beograda za monografiju Vojo Stanić. Nagrada „Otisak“ koja se na Sajmu knjiga u Nišu dodeljuje za grafički dizajn, ove godine je za estetski tretman knjiga dodeljena „Laguni“ za delo „Trinaesti zec“ Tanje del Rio.

55

   Za tehnološki tretman knjige „Otisak“ je dodeljen kući „Darkvud“ za knjigu „Bog je crven“ grupe autora, dok je za intermedijalni tretman nagrađena knjiga „Izokrenute priče“ grupe autora, a izdavač je „Zavod za udžbenike“.

56

   Ove godine tradicionalno priznanje „Boža Vojinović“, koje se dodeljuje pojedincu za doprinos i afirmaciju Niškog sajma knjiga i grafike, pripalo je Zoranu Stojanoviću.

   Žiri koji je odlučivao o nagradama „Presad mudrosti“ i „Inicijal“ čine Mirko Demić, Dragan J. Ristić i Aleksandra Gojković, dok su sajamsku nagradu „Otisak“ ѕaduženi bili Miodrag Anđelković, Sanja Dević i Biljana Stanković.

  1. Sajam knjiga u Nišu za posetioce biće otvoren još 3. decembra do 18:00 sati.

Ž. Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Bez komentara

Ostavi komentar