a
 

Procena vrednosti slika iz fonda galerije „Metodi Meta Petrov“

   Proteklih nekoliko dana u Dimitrovgradu je boravio tročlani ekspertski tim istoričara umetnosti sa zadatkom procene umetničkih dela u fondu gradske galerije „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu. Ova procena vrednosti dela u fondu galerije je nastavak projekta Centra za kulturu Dimitrovgrad, koji je započeo 2012. godine, kada je po prvi put napravljena foto arhiva umetničkih dela nastalih u okviru likovne kolonije „Poganovski manstir“, kao i dela koje su kao pokloni umetnika postali sastavni deo kolekcije galerije. Trenutno se u fondu galerije nalazi preko 500 umetničkih dela.

150

   U sastavu komisije za procenu dela su dr Dragan Bulatović, profesor istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i osnivač Centra za muzeologiju i heritologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, prof. dr Svilen Stefanov, istoričar umetnosti i rukovodilac katedre Istorije umetnosti na Nacionalnoj umetničkoj akademiji u Sofiji, smer istorija umetnosti 20. veka i dr Jelena Pavličić, istoričar umetnosti i asistent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini – Zvečan za užu naučnu oblast Istorija umetnosti.

151

   Ekspertski tim je pregledao sva umetnička dela u fondu galerije i u narednom periodu će odrediti njihovu umetničku i tržišnu vrednost i dostaviti procenu Centru za kulturu Dimitrovgrad.

   Projekat valorizacije umetničkih dela finansiran je sredstvima Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.

T. Aleksov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Ostavi komentar