Kulturno nasleđe bugarske nacionalne manjine predstavljeno na „Sajmu manjina“ u Beogradu

   Povodom Međunarodnog dana ljudskih i manjinskih prava predstavnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji učestvovali su  10. decembra na Sajmu nacionalnih manjina u Beogradu.

   Na prvom sajmu nacionalnih manjina koji je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa nacionalnim savetima manjina pod sloganom „Mozaik Srbije“, pored bugarskog, učestvovalo je i 14 drugih nacionalnih saveta, koji su predstavili svoju kulturnu baštinu.

   Na štandu saveta predstavljeni su kultura i običaji naših naroda, u vidu tradicionalnih jela, narodne nošnje, starih zanata, ručne radinosti, izdavaštva… U kulturno-umetničkom delu programa ispred mnogobrojnih posetlaca sajma, folklorna sekcija Sportskog društva „Mladost“ je nastupila sa koreografijom „Igre iz Bosilegradskog krajišta“, a Dobri Milanov je otpevao staru narodnu bugarsku pesmu.

   Stefan Stojkov, potpredsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine ističe odličnu organizaciju ove kulturne manifestacije, koja je od velikog značaja za sve narode, koji žive van granica svoje zemlje.

   „Zahvaljujem se organizatorima sajma i nadam se da će ovaj događaj da preraste u tradicionalni, jer je ovo još jedna prilika za bolje upoznavanje, razmenu iskustva i isticanje kulturnog bogatstva kraja u kome živimo“ – kaže Stojkov.

   Štand bugarske nacionalne manjine su posetili i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Begoradu, kao i drugi predstavnici državnih institucija, međunarodnih organizacija i ambasada.

   Pokrovitelj učešća je Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

Izvor i foto: S.D. „Mladost“

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar