a
 

Dan posle Božića 1943. godine – Prošlo je 74 godine od smrti Nikole Tesle

   Prenosimo vam deo “Tajmsov” teksta koji je izašao 8. januara 1943. godine.

   Kako je tada izvestio “Njujork tajms”, na sahrani su se pojavili brojne poznate ličnosti iz tog doba – dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici jugoslovenske vlade, kao i građani Njujorka koji su cenili sve što je Tesla učinio za čovečanstvo.

   Opelo je održano u katedrali Svetog Jovana Krstitelja, a obavili su ga vodeći svetšenici Srpske pravoslavne crkve, predvođeni protojerejom Dušanom Šukletovićem.

   Preko 2.000 ljudi je prisustvovalo opelu. Grad Njujork je na sahrani predstavljao predsednik Gradskog veća Njubold Moris. Skup poznatih ličnosti sačivanjali su sami direktori poznatih firmi i rektori, zatim jugoslovenski ministar poljoprivrede Branko Čubrilović, generalni konzul u SAD D. Stanojević… Deo službe je održan i u prostorijama zgrade jugoslovenske vlade u Njujorku. Pogrebnu povorku predvodio je ambasador Konstantin Fotić, koji je predao kovčeg pre nego što je zatvoren.

   U danima nakon Tesline smrti, u ambasadu Jugoslavije su stigli brojni telegrami američkih zvaničnika, istaknutih naučnika, pisaca i drugih. Saučešće je izrazila i prva dama SAD u to vreme, gospođa Ruzvelt, potpredsednik Amerike Henri Volas, nobelovci A. Milikan, Artur Kompton, Džejms Frenki… venac je poslao i kralj Petar Drugi Karađorđević.

   Nikola Tesla je jedan od najvećih umova 20. veka, čiji su izumi izmenili sliku sveta i uveli ga u treći milenijum. Tesla je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD, čiji je građanin bio gotovo 60 godina. Preminuo je na Božić 1943. godine u Hotelu “Njujorker” na Menhetnu, u sobi broj 3.327 na 33. spratu. Umro je u snu u 87. godini života.

Pripremio: Žiža Kostić

Foto: panacomp.net

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar