a
 

Nastavlja se ledeni talas u Srbiji – u Dimitrovgradu izmereno -17, a u Sjenici -26 stepeni

   Temperature u Srbiji treći dan su ispod nule, a u ranim jutarnjim satima u mnogim gradovima živa u termometru spustila se do 20 podeoka ispod nule, dok je na planinama bilo za koji stepen hladnije.

   Prema zvaničnimn podacima iz meteorološke stanice u Željuši, ovog jutra zabeležena je temperatura od minus 17 stepeni. Ovo je najniža temperatura izmerena ove zime u Dimitrovgradu, a sinoptičari ledeni talas najavljuju sve do četvrtka. Duva i jak severozapadni vetar, visina snega u rejonu Ponišavlja je 33 cm, dok je u višim delovima opštine Dimitrovgrad snežni pokrivač duplo viši.

   Zbog izuzetno niskih temperatura na teritoriji cele Srbije na snazi je crveni meteoalarm. U okolini Sjenice i na Pešterskoj visoravni zbog velikog snega i smetova blokirano je više od 100 sela. Evakuisano 113 osoba. U Sjenici je jutros izmereno -26 stepeni, a u Vranju -21.

   Prema merenjima u 13:00 časova u Dimitrovgradu je -12 stepeni. Najhladnije je na Kopaoniku -20 i na Crnom vrhu -19, u Sjenici je -16 stepeni, u Nišu -11 i u Beogradu -9 stepeni. Najtoplije je na Paliću i u Loznici, gde je izmereno -6 stepeni.

   “Putevi Srbije” savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze veoma oprezno i pažljivo.

   Polarna zima i veoma hladno vreme zahvatilo je Evropu od Baltika do Bosfora. Vodeći svetski mediji objavljuju da je Rusija provela najhladniji Božić u poslednjih 120 godina, gde su termometri u Moskvi tokom noći pokazali 30 stepeni ispod nule, dok je u Sankt Peterburgu izmerena temperatura od minus 24.

   Od hladnoće u poslednja dva dana umrlo je najmanje sedam ljudi u Italiji, čime se broj žrtava polarnog talasa u Evropi popeo na 20.

   Sa nekoliko aerodroma Evrope svioni ne lete, mećava je paralisala Istanbul, poremećena je i plovidba u Bosforskom moreuzu i otkazano nekoliko stotina letova. U švajcarskom selu La Bevine registrovana je najniža temperatura u Evropi. Tamo se u petak živa u termometru spustila na minus 29,2 stepeni, ali nije oboren rekord od 12. januara 1987. godine kada je u ovom mestu zabeležena temperatura od minus 41,8 stepeni.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov, Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar