Akcija „Da nas bude više“ nastavlja se i ove godine

   Već šestu godinu zaredom služba Polivalentne patronaže Doma zdravlja u Dimitrovgradu organizuje akciju pod nazivom „Da nas bude više“. Akcija se sastoji u izradi kalendara sa likovima beba rođenih u toku prethodne godine, a ono što je čini posebno značajnom je i njen humanitarni karakter.

    Prema rečima patronažne sestre Suzane Milev, ideja za ovakvu inicijativu nastala je kao reakcija na poražavajuću statistiku novorođenih beba u 2011. godini, kada je u opštini Dimitrovgrad rođeno svega 47 beba. Sa željom da se na ovakav način skrene pažnja na problem sve manjeg nataliteta na teritoriji opštine, nastao je prvi u nizu kalendar sa slikama novorođenih beba. Akcija je pokrenuta uz pomoć tadašnjeg direktora Doma zdravlja i lokalne samouprave, a uz njihovu podršku tradicija se nastavila do danas.

   Za kalendar sa nasmejanim licima najmlađih Dimitrovgrađana i Dimitrovgrađanki zainteresovani izdvajaju novčana sredstva prema sopstvenim mogućnostima, pri čemu svojim humanim gestom omogućavaju da se pomogne ugroženim porodicama na teritoriji opštine kojima je pomoć neophodna. Prethodne godine prikupljenim sredstvima izgrađeno je kupatilo za porodicu Takov, dok će ovogodišnjom akcijom biti ukazana pomoć porodici Rebrović, koja ima čak petoro dece.

   Na kalendaru za 2017. godinu nalaze se likovi 60 novorođenih beba, što je očigledan napredak u odnosu na godinu u kojoj je akcija počela. Promocija kalendara biće održana u četvrtak, 19. januara, u prostorijama Edukativno-obrazovnog centra u Sportskom centru „Park“, sa početkom u 13.00 časova.

D. Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar