Dokumentarni film „Šopska salata – u potrazi za tajnim sastojkom“ premijerno prikazan u Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu

   U Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Šopska salata – u potrazi za tajnim sastojkom“. Film u režiji Sanje Petrov, scenariste Petra Videnova i producenta Ivice Ivanova je ostvarenje producentske kuće „Positive Production“ iz Dimitrovgrada i realizovan je uz finansijsku podršku opštine Dimitrovgrad. Pored brojnih gostiju iz Dimitrovgrada, Pirota i Beograda, u holu biblioteke projekciji je prisustvovao i Ognjan Iliev, drugi sekretar Ambasade Republike Bugarske u Beogradu.

   Svi su čuli za Šope, šopsku salatu, šopske narodne igre, šopski dijalekt. Postavlja se pitanje gde su i ko su oni? Ovaj film nam daje odgovore na sva ta pitanja.

   “Čudno mi je što je era kompjuterizacije uzela danak, vrednujemo tuđe kulture, a našu zaboravljamo. Ovo je moj lični pokušaj, da se na neki način, sačuva jedan bogat kulturni identitet” – kaže Sanja Petrov, režiser filma i dodaje da prikazujući priče o kulturi Šopa na jedan novi i interesantniji način, ovaj film pruža šansu za upoznavanjem ove etnografske grupe, onima koji ne znaju puno o njoj.

   “Ovakvim filmovima podsećamo starije, a mladim generacijama pružamo mogućnost da više saznaju o šopskoj kulturi, narodnoj nošnji, muzici, govoru i tradicaionalnoj hrani. Šopske narodne igre uvrštene su u najatraktivnije koreografije renomiranih folklornih ansambala u Srbiji i Bugarskoj, ali i u drugim zemljama”, kaže Petar Videnov, scenarista filma.

   “U realizaciju ovog projekta krenuli smo u proleće 2016. godine. Film predstavlja logičan nastavak dosadašnjih filmskih ostvarenja među kojima su filmovi o Zlatanu Dudovu, Metodi Meti Petrovu, “Trio forte” (dokumentarac o istaknutim muzičarima poreklom iz Caribroda… Ovim filmom želeli smo da prikažemo Dimitrovgrad kroz njegove običaje, kulturu, jezik, a samim tim ideja nam je bila da nekim budućim naraštajima ostavimo u amanet tradiciju ovog područja, kako bi je sačuvali od zaborava“, kaže producent filma, Ivica Ivanov.

   Protagonisti filma su Dijana Jelenkov, master profesor srpskog jezika i književnosti, Aleksandar Vasov, muzičar i pevač, Vesna Nikolov, diplomirani arheolog i rukovodilac Zavičajne muzejske zbirke pri Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu, Srđan Dimitrov, kuvar i ugostitelj i Slavča Antov, glumac i humorista. Oni kroz film pokušavaju da približe publici do najsitnijeg detalja sve ono što je specifično za Šope – dijalekt, običaje, tradiciju, karakterističan humor i nadaleko poznatu kuhinju.

   Film će premijerno biti prikazan na televiziji Pirot u subotu 28. januara od 20:30 časova, a reprizaraće se u utorak 31. januara sa početkom od 15:30 sati.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar