a
 

Povodom dana državnosti: Perica Donkov i još četvoro slikara izlažu svoja dela u Orašcu

   Povodom dana Državnosti, juče je  muzej u Orašcu otvorio izložbu petoro umetnika koji su osamdesetih godina prošloga veka digli kreativni ustanak u svojim umetničkim praksama, po rečima autora ove izložbe, Bojane Burić, u predgovoru kataloga.

   U Orašcu izlažu Radomir i Vesna Knežević, Angelina Tucaković, Igor Stepančić i Perica Donkov, niški umetnik poreklom iz Dimitrovgrada i redovni  profesor Fakulteta umetnosti u Nišu. Ovi umetnici su letos učestvovali na slikarskoj koloniji “Ustanak kao promena” koju je pokrenuo Narodni muzej u Aranđelovcu.

   Burićeva u katalogu navodi da su osamdesetih bili “jedan od retkih trenutaka u našoj istoriji umetnosti  kada su događanja tekla potpuno sinhrono sa onim što se dešavalo u svetu. Tadašnji studenti Fakulteta Likovne umetnosti, pomenuti  umetnici, podigli su umetnički ustanak protiv ustaljenog, akademskog načina izražavanja i uneli sopstvena umetnička shvatanja kao njihovi vršnjaci širom Evrope”.

   Na pitanje kako danas gleda na slikarski bunt iz osamdesetih, Donkov kaže da je bunt i  danas jedan od njegovih  osnovnih postulata.

   “Promena je jedina konstanta u našem postojanju. Nastojim da studentima prenesem da moraju da se menjaju i ništa nije zauvek dostignuto, uvek težim da dostignuto prevaziđemo”.

   Izložba u Orašcu biće otvorena do 5. marta ove godine.

Žiža Kostić

Foto: artf.ni.ac.rs

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar