a
 

Dimitrovgrad – Dragovištica: Projekat „Investiranje u omladinski kapital kroz modernizaciju kulturnih centara u pograničnom regionu“ – konferencija za novinare

   Predstavnici Projektnog tima i gosti iz Bugarske, danas su u studiju Radio- televizije „Caribrod“ održali konferenciju za novinare, gde su upoznali zainteresovane sa osnovnim informacijama vezanim za projekat „Investiranje u omladinski kapital kroz modernizaciju kulturnih centara u pograničnom regionu“. Ovaj projekat zajednički realizuju Centar za kulturu iz Dimitrovgrada i Čitalište „Georgi Sava Rakovski – 1928“ iz sela Dragovištica pored Kostinbroda u Republici Bugarskoj. Projekat je odobren u okviru prvog poziva Interreg IPA CBC Programa, koji finansira Evropska komisija i odnosi se na prekogranične projekte između organizacija iz Srbije i Bugarske.

   Osnovne informacije o IPA programu predstavio je Nikolajča Manov, direktor Centra za kulturu i član tima za realizaciju projekta. Saša Kostov, menadžer projekta, objasnio je ciljeve projekta, koji će adaptacijom i modernizacijom kulturnih centara u Dimitrovgradu i Dragovištici doprineti boljim uslovima za mlade, koji se bave kulturom i za stanovnike – posetioce kulturnih događaja, a u planu je i organizacija festivala folklora. Projekat će trajati 2 godine.

   Vrednost projekta je 421.381,52 evra, a Centar za kulturu Dimitrovgrad će, iako je vodeći partner u projektu, dobiti manje sredstava od partnera iz Bugarske. Centar za kulturu Dimitrovgrad će renovirati krov zgrade i kupiti opremu za ozvučenje i osvetljenje, dok će partneri iz Bugarske pored renoviranja krova, adaptirati sve prostorije u njihovom čitalištu, urediti fasadu, stolariju i prostor oko zgrade, izgradnjom parkinga, zelenih površina i osvetljenja. Centar za kulturu će sredstva za uređivanje sale i drugih prostorija obezbediti iz drugih izvora, naglasio je Saša Kostov.

   Na pitanje novinara, koliko novca je dobio Centar za kulturu, a koliko partner iz Bugarske, nismo dobili tačan odgovor, jer Saša Kostov nije znao tačne cifre, a Nikolajča Manov je rekao da Centar dobija oko 178.000 evra, dok partner iz Bugarske ima oko 230.000 evra.

   Konferenciji za novinare su prisustvovali i Sunčica Pavlović, finansijski rukovodilac projekta, a partnera iz Bugarske predstavljali su: Albena Videnova, kmet sela Dragovištica, Blaga Dimitrova, član projektnog tima i Aleksandar Nenov, član Upravnog odbora čitališta u Dragovištici.

T. Aleksov

Foto: Toni Aleksov

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Ostavi komentar