a

   Godina ima 365 ili 366 dana, skoro devet hiljada sati, mnogo, zaista mnogo minuta i sekundi i za to vreme ne morate uraditi ništa. Tako ćete sigurno protraćiti vreme, ali nećete napraviti grešku, jer ko ne radi taj ni ne greši. Portal Far se pre godinu dana, ipak, odlučio da greši, odnosno da krene da radi. Danas je na njegovom saldu, pored 365 dana, skoro devet hiljada izminulih sati i ko zna koliko minuta i sekundi i sigurno mnogo grešaka.

   Greška je što je startovao u ne baš pogodno vreme, kada smo potonuli u tabloidnu stvarnost, deformaciju, pa i sakrivanje informacija, kada se novinarstvo koristi za kreirenje nepostojećih istina u paranoramalnom svetu obećanja političara i stranaka. Ipak, misija svesnog ili nesvesnog zaglupljivanja i dezinformisanja naroda na sreću nije put kojim je krenuo Far.

   Grešaka je i što je morao da pristane na nelojalnu utakmicu sa favorizovanim medijima kojima ni Set medijskih zakona nije oduzeo moć i prekunuo vezu sa onima koji ih favorizuju. Naprotiv, napravio ih je tržižno utemeljenim mezimcima.

   Bilo je tu naravno i subjektivnih grešaka. Od slovnih, pravopisnih, pa do malih novinarskih nezgrapnosti, ali nikad onih koji zadiru u koncepciju koju sledi Far, a to je da se brzo, tačno i što bliže idealu istine saopšti informaciju, ili drugačije kazano – nikada zbog senzacije dezinformacija!

   Far, odnosno ljudi u njemu imali su hrabrosti i volje da krenu i pokrenu nešto u vreme koje nije naklonjeno objektivnosti nego atraktivnosti. Ovog poslednjeg su se čuvali poštujući ono prvo. Na kratak rok i to je greška. Na duži to je koncepcija i odlika kojom se polako stiču poklonici koji će kritično poimati, pa samim tim i menjati stvarnost.

   Svesni da su u vremenu koje ni prema sebi nije objektivno, u Faru nisu pokušali da mu se prilagode nego da mu se suprotstave.

   Zbog toga u Faru toliko puno kulture, novih autora, prilaza koji se oslanja na aksiom novinarstva; ko, gde, kako, kada i zašto i pokušaj da se podjednako odmakne i od onih koji su na vlasti i od onih koji to nisu.

   Far je takođe pored jasnoće u informisanju pokušao da bude jasan i pregledan i u prezentovanju, odnosno u navigaciji ili kretanju po sajtu. Grafički donekle „spartanski“, ali jako originalno rešen polako postaje prepoznatljiv i u vizuelnom smislu.

   No, Far je tim ljudi. Tim, koji radi i tim koji ponekad i pogreši, ali koji je najvećim delom uspeo da ostvari ono što sam im prošle godine na današnji dan  poželeo. Da što pre postanu svetionik i okrilje poštenog novinarstva u kome će jedini limiti biti kvalitet i istinitost.

   Far je napunio godinu dana. Srećan mu rođendan, koji je ujedno i lep dan za izazov da se još bolje radi!

Slobodan Aleksić Ćosa

Foto: Slaviša Milanov

 

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar