a
 

Dani bugarskog i balkanskog filma u Nišu: Sinoć prikazan srpski film “Sporazum” – festival večeras zatvara makedonsko ostvarenje “Velika voda”

   Tradicionalna manifestacja “Dani bugarskog filma” od sinoć je prerasla u manifestaciju Dani balkanskog filma. U Niškom kulturnom centru prikazan je srpski film  „Sporazum“,  u režiji Predraga Radonjića. Uloge tumače Aleksandar Mihailović, Bora Nešić, Vasilije Kokotović, Marjan Todorović , Dejan Cicmilović.

   Ovo je film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji  nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta.  

   Nakon projekcije niškoj publici su se poklonili akteri ovog flima. Treba napomenuti da su projekciji filma prisustvovali generalni konzul Republike Bugarske u Nišu njegova ekselencija prof. dr  Edvin Sugarov, predsednik  zavičajnog udruženja „Caribrod“ dr Alen Aleksov, predsednik udruženja  Makedonaca  “Vardar“ Blage Petruševski i mnogobrojne nišlije.

   Večeras  se manifestacija Dani bugarskog i balkanskog filma završava projekcijom makedonskog filma „Velika voda“ u režiji Ive Trajkova. Glavne ulogu u ovom ostvarenju tumače Sašo Kekanovski, Maja Stankovska I Meto Jovanovski. Scenario za film je nastao na osnovu istoimenog romaka jednog od najistaknutijih posleratnih makedonskih pisaca Živka Čanga, a govori o odrastanju malog Lema u domu za ratnu siročad. Film je bio učesnik festivala u Valensiji.

Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar