Pčelarstvo: U Dimitrovgradu održan okrugli sto o varoi, najvećem neprijatelju pčela

“Gajenje pčela u prigraničnim oblastima – Efikasno suzbijanje krpelja (varoe) u širem graničnom području Srbije i Bugarske“ bila je tema današnjeg okruglog stola, održanog u Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu. Ispred organizatora skupa – Zavičajnog udruženja „Caribrod“ iz Niša, pčelare su najpre pozdravili Perica Stojčev, zamenik predsednika i Alen Aleksov, predsednik udruženja.

Pčelarima se obratio i konzul R. Bugarske u Nišu, Hristo Hristov, koji je rekao da uprkos tome što nije pčelar i ne zna puno o pčelama, za njega pčele predstavljaju najblagorodnije insekte na planeti i da bez njih ne bi bilo života na zemlji. 

Predavač inž. Vlastimir Spasić, predsednik Regionalne asocijacije pčelara jugoistočne Srbije i glavni i odgovorni urednik časopisa za pčelarstvo „Pčelar“, u izdanju Saveza pčelarskih organizacija Srbije kaže za FAR, da je varoa parazit koji nanosi ogromne štete u pčelarstvu i predstavlja najveći problem pčelara, ne samo u Srbiji i Bugarskoj, već u celom svetu. Problem varoe je vrlo kompleksan, ona slabi imunitet kod pčela i prenosilac je velikog broja virusnih oboljenja. U suzbijanju varoe, u praksi se najviše koriste hemijski preparati na bazi nekih hemijskih materija (mravlja i oksalna kiselina). Takođe, preporučiju se i apitehničke mere, kao što su isecanje rama građevnjaka, formiranje golih paketnih rojeva i niz drugih postupaka koji mogu povećati efikasnost borbe protiv varoe, ističe Spasić.

U radu okruglog stola pored mnogobrojnih pčelara, učestvovali su Danilo Nikolov, predsednik udruženja pčelara Dimitrovgrad, predstavnici udruženja pčelara iz Bugarske i Regionalne asocijacije pčelara jugoistočne Srbije.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta „Kulturni centar Caribrod: Širenje mreže kulturnih, informacionih i literanih aktivnosti u Srbiji“, koji je finansijsko podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske, u saradnji sa Generalnim konzulatom R. Bugarske u Nišu.

U audio izjavi za portal “Far” Vlastimir Spasić govori o metodama borbe protiv varoe.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar