Obuka za direktore „Liderstvo u obrazovanju – upravljanje obrazovnim institucijama“ u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih Niš

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih Niš proteklog vikenda održan je prvi deo obuke za direktore „Liderstvo u obrazovanju – upravljanje obrazovnim institucijama“. Seminaru je prisustovalo četrdesetak direktora škola iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Kako saznajemo od direktora Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ Snežane Simeonov, koja je jedan od učesnika, reč je o akreditovanom seminaru koji obuhvata teorijski i praktični deo, a sama obuka je od velikog značaja za direktore jer im pomaže da lakše organizuju obiman posao i na adekvatan način angažuju sve zaposlene u školi.

Obuka je deo programa stručnog usavršavanja koje direktorima vaspitno-obrazovnih institucija preporučuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u cilju sticanja licence za direktore i unapređivanja rada ustanova.

 D. Jelenkov

Foto: Snežana Simeonov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar