a
 

Udruženje „Fokus Caribrod“ na Erasmus+ projektu u Rumuniji

U organizaciji udruženja građana „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada, 11 devojčica i dečaka će od četvrtka 23. marta do petka 31. marta učestvovati u međunarodnom projektu „Eko preduzetnici“ (Ecoantrepenor). Projekat se realizuje u Rumuniji, a podržan je kroz program Erasmus +, Evropske unije. Partneri u projektu su „Carpe Maksim“ asocijacija iz Krajove, „Community Foundation Lom“ iz bugarskog grada Lom i „Fokus Caribrod“ iz Dimitrovgrada. Ukupan broj učesnika je 36 (po 12 iz svake zemlje).

„Aktivnosti na projektu će se sprovoditi u Krajovi i selu Lipovu, pored Krajove. Tokom trajanja projekta mladi iz Dimitrovgrada, Loma i Krajove će zajedničkim radom stvoriti umetničke i upotrebne predmete od otpada, koji se u većini naših domova baca i ne koristi dalje. Ideja projekta je da mladi ljudi koristeći timski rad i kreativnost stvore korisne predmete iz resursa koji se ne koriste na pravilan način. Biće upotrebljene plastične boce, novine, plastika i drugi materijali, a interesantan podatak je da svaki tim ima zadatak da taj materijal donese iz svoje zemlje. Biće to prilika da mladi iz Dimitrovgrada upoznaju nove prijatelje, ali i da unaprede svoje znanje engleskog jezika, pošto će kompletan projekat biti sproveden na engleskom“ – kaže za FAR Toni Aleksov, vođa projektnog tima iz Dimitrovgrada, koga čine učenici gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ i osnovne škole „Hristo Botev“.

Udruženje građana „Fokus Caribrod“ osnovano je sa ciljem da mladima iz Dimitrovgrada pruži prilku da iskoriste sve benefite koje pruža Evropska unija i posebno program Erasmus +, koji je upravo namenjen mladim osobama i njihovom razvoju. To je jedan od programa sa najvećim budžetom, a od ove godine i organizacije iz Srbije su u prilici da budu nosioci projekata u oblasti razmene mladih.

P. Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar