U Dimitrovgradu održana obuka za pravilnu upotrebu dečijih auto-sedišta

U Dimitrovgradu je juče održana obuka za pravilnu upotrebu dečijih auto-sedišta. Prezentacija se je sastojala iz 2 dela: teorijski i praktični, a na kraju skupa predstavnici Opštinskog saveta za bezbednost u saobraćaju i  Agencije za bezbednost saobraćaja R. Srbije, roditeljima su uručili 10 dečijih auto-sedišta.

Milan Ilić, savetnik direktora Agencije rekao je za FAR, da od 40% roditelja, koji upotrebljavaju zaštitne sisteme za svoju decu, samo 10% to čine na pravilan način i zato je ključno da roditelji imaju veštinu, kako pravilno vezati dete. Strategijom o bezbednosti saobraćaja, koju je donela Vlada R. Srbije, predviđeno je da do 2020. godine nema poginule dece. Veoma važnu ulogu u sprovođenju strategije imaju i sami roditelji, jer istraživanja pokazuju da deca najčešće stradaju u saobraćaju kao putnici sa svojim roditeljima. Zadatak republičkih organa je da sankcionišu i opominju roditelje, koji napravilno i nepropisno prevoze decu u automobilima. Važnu ulogu u edukaciji roditelja za neophodnost upotrebe sedišta za decu imaju patronažne službe, obrazovne i zdravstvene ustanove, nevladine organizacije, kao i opštine i gradovi, kroz svoje savete za bezbednost u saobraćaju, zaključio je Ilić.

Saša Markov, sekretar Opštinskog saveta za bezbednost u saobraćaju,ističe za FAR, da će lokalni savet i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima, koje se tiču edukacije roditelja o bezbednosti u saobraćaju, kao i da su planom i programom predviđena sredstva za kupovinu dečijih auto-sedišta, koja će biti dodeljena roditeljima svih novorođenih beba u 2017. godini.

Prezentaciju je organizovao Opštinski savet za bezbednost u saobraćaju, dok su edukativni i praktični deo obuke sproveli predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja R. Srbije i predstavnice Udruženja građana „Roditelj“ iz Beograda i Temerina, Marija Končar i Zorica Momčilović.

 A. Todorov

Foto: S. Milanov/A. Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar