Dimitrovgrad: Za ljubitelje sedme umetnosti 30. marta projekcije filmova “Uskršnji zeka” i “Biser Bojane”

Centar za kulturu Dimitrovgrad prirediće u četvrtak 30. marta pravu poslasticu za ljubitelje filma. U velikoj sali Centra biće organizovane tri projekcije.

Za najmlađe dimitrovgrađane od 16:00 časova na repertoaru će biti “Uskršnji zeka: Čuvar zlatnog jajeta”, animirani filmski hit koji je na ovogodišnjem Berlinskom festivalu pokupio nominaciju za Kristalnog medveda.

Sinhronizovana u 2D i 3D, ova porodična animirana komedija zasnovana je na romanu “Škola za zečeve” iz 1924, a cilj joj je da gledaocima novog milenijuma na zanimljiv i moderan način prenese poruku staru skoro čitav vek – pod ovim Suncem ima mesta za sve. Primer za to je junak filma Maks.

Zec koji iz grada dolazi na selo i tamo u svojim slabostima otkriva neverovatnu moć – dovoljnu da sa prijateljima spasi Uskrs! Čak i kada deluje da je sve izgubljeno, uvek postoji rešenje, poručuju junaci “Uskršnjeg zeke”, učeći nas da je snaga volje i ljubavi nepobediva.

Za razliku od mnogih današnjih agresivnih animiranih filmova, koji guše dečju radost, ovo ostvarenje slavi porodične i tradicionalne vrednosti, ljubav, plemenitost i moć darivanja”, poručuje rediteljka Ute von Münchow-Pohl.

Istog dana od 18:00 i 20:00 časova publika će videte najnoviji film Milana Karadžića – “Biser Bojane”. Reč je o romantičnoj komediji sa krimi elementima u kojoj glavne uloge tumače Slaven Došlo, Vanja Nenadić,  Milutin Mima Karadžić i Andrija Milošević, a čije je snimanje obavljeno na atraktivnim lokacijama Ade Bojane, u Ulcinju, Beogradu i Trstu.

U središtu priče je Đorđe Popović (Slaven Došlo), mladi lekar iz Beograda, koji dobija anonimni poziv da upozna oca. U tom trenutku Đorđe veruje da mu je otac mrtav, ali ipak odlučuje da se upusti u potragu za sopstvenim identitetom. Odlazi u Crnu Goru gde upoznaje Lolu (Vanja Nenadić), mladu kajterku i ćerku policijskog inspektora, koja putuje na Adu Bojanu.

Nikola Popović (Mima Karadžić), posle višegodišnje robije izlazi iz zatvora u Trstu i odlazi na kratko u Crnu Goru, po sakrivene dijamante, davno opljačkane u evropskim juvelirnicama. Nikolu očekuje „vruć“ doček policije i bivših partnera zainteresovanih za dijamante. Spreman je na sve, ali ne i na susret sa sinom posle dvadesetpet godina. Sa druge strane, Đorđe, koji očekuje susret sa ocem, ne očekuje da će mu se na ovom putovanju dogoditi ljubav…

Ulaznice po ceni od 250 dinara mogu se nabavi na blagajni Centra za kulturu u Dimitrovgradu.

P. Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar