a
 

Dimitrovgradski đaci prvaci postali članovi Narodne biblioteke „Detko Petrov“

Povodom 2. aprila, Svetskog dana knjige za decu, Narodna biblioteka „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu danas je, već tradicionalno, organizovala prijem dimitrovgradskih đaka prvaka. 72 učenika prvog razreda Osnovne škole „Hristo Botev“ i isturenog odeljenja u selu Željuša dobilo je svoje prve članske karte, čime su i zvanično postali članovi Biblioteke.

Prvaci su saznali šta je to članska karta i kako se koristi, naučili kako da u biblioteci potraže knjigu koja im je potrebna, ali i zašto je važno čitati, učiti i maštati. U poseti Biblioteci zajedno sa svojim učiteljicama obišli su i stalnu postavku Zavičajne muzejske zbirke.

„Ideja nam je da ovakvim akcijama privučemo decu da stvore odnos prema knjizi i čitanju, u doba kada je kriza čitanja sve očitija i deca malo vremena provode sa knjigom“, kaže za portal „Far“ bibliotekar Elizabeta Georgiev. Ona ističe i da je je iz godine u godinu sve manje dece koja aktivno čitaju i koja su članovi Biblioteke, iako je fond knjiga za decu kojim Narodna biblioteka „Detko Petrov“ raspolaže zaista dobar i obogaćuje se aktuelnim i interesantnim naslovima. Savremene tehnologije, internet, društvene mreže su, kako kaže, moćni protivnici staroj, dobroj, papirnoj knjizi, ali je zadatak nastavnika i učitelja, bibliotekara i roditelja da deci ukažu na to da je knjiga dobra stvar, i da im pokažu kolika je važnost čitanja i znanja.

Kako saznajemo od Georgieve, Biblioteka je ove godine nabavila osamdesetak zanimljvih knjiga za decu izdavačke kuće „Odiseja“. Pored članskih karata, osnovci su na poklon dobili i po jednu od ovih knjiga, uz želju da im one budu podstrek za stvaranje njhovih ličnih, kućnih biblioteka. U pitanju su knjige autorki Astrid Lindgren, pisca Pipi Duge Čarape, uz koju su odrastali milioni ljudi širom sveta, i Jasminke Petrović, jednog od najčitanijih i najprevođenijih domaćih pisaca za decu.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar