a
 

Počelo prijavljivanje za upis đaka u osnovnu školu

U osnovnim školama u Srbiji počelo je prijavljivanje za upis đaka prvaka. Prema dopisu koji je direktorima škola upućen iz Ministarstva prosvete, ove školske godine u prvi razred se upisuju deca rođena u periodu od 1. marta 2010. do 28. februara 2011. godine.

Kako portal „Far“ saznaje u Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu, iako je predviđeno da sam čin upisa u školu traje od 3. aprila do 31. maja 2017. godine, deca će moći da se upišu i posle tog perioda, pa upis u prvi razred praktično traje sve do 1. septembra.

Direktorka Osnovne škole Katarina Simeonov pozvala je roditelje budućih prvaka da u narednom periodu dođu do škole i obrate se pedagoško-psihološkoj službi, kako bi prijavili svoju decu za proveru gotovosti za polazak u školu. Spremnost dece za upis u prvi razred ocenjuje se na osnovu mišljenja psihologa škole, a sama provera obavljaće se po zakazanim terminima. Takođe, ona je pozvala roditelje i da iskoriste priliku da u đačkoj biblioteci preuzmu materijal za naručivanje udžbenika za narednu školsku godinu, koji će za ostale učenike biti podeljen u školi preko odeljenskih starešina.

„Nemamo veliku generaciju koja će nam ove godine doći u prvi razred, tako da roditelji ne moraju da žure. O terminima možemo da se dogovaramo u toku ovog meseca, jer će testiranja početi u maju“, kaže Simeonova.

Na osnovu spiska dobijenog iz predškolske ustanove, ove školske godine u prvi razred u centralnoj školi biće upisano samo 45 učenika, sedmoro njih upisaće se u školu u Željuši, a u selima Dragovita i Trnski Odorovci prvi razred će pohađati po jedan učenik.

 D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar