Protesti: Ustala je Srbija, vidimo se sutra

04.04.2017 – “Danas izlazim na ulicu, da sutra ne bih živeo na njoj”

Više od 30.000 građana učestvovalo je na drugom “Protestu protiv diktature” u Beogradu, koji je završen večeras oko 22 sata ispred Doma Skupštine Srbije, povicima “Ustala je Srbija, vidimo se sutra!”

Okupljeni su se pred kraj protesta bili probili skoro do ulaza u Dom Skupštine Srbije, a kordon policije sa šlemovima sprečavao je njihov dalji prolazak.

Okupljeni su uzvikivali “Koga branite” i “Spustite pendreke”, a policija nije reagovala.

Kolona građana prethodno je prošla pored zgrade u kojoj je Republička izborna komisija (RIK) u Beogradu, kao i pored zgrade Predsedništva Srbije. Zgradu Skupštine Srbije, u Ulici Kralja Milana, u kojoj je RIK, obezbeđuje manja grupa policajaca. Dok je kolona prolazila, pojedini građani su je s terasa pozdravljali i mahali, što je masa pozdravila ovacijama.

U koloni su bili i dobošari, a građani s pištaljakama su uzvikivali “Av, av, av!”

U jednom trenutku, čelo kolone je bilo na Slaviji, kolona se prostirala Nemanjinom ulicom sve do glavne Železničke stanice, koja je udaljena više od jednog kilometra.

Građani su negodovali zvižducima i povicima ispred zgrade Narodne banke Srbije.

Protest je protekao bez incidenata, policije nije bilo u velikom broju, i kao i juče, na ulicama se mogao videti tek poneki policajac.

Građani su skandirali i “Lopove!”, “Spasi Srbiju i ubij se!”, “Av, av, av!”.

Okupljeni su nosili nalepnice “Puko si” i “Protiv nenormalnog”, kao i transparente među kojima su “Danas izlazim na ulicu, da sutra ne bih živeo na njoj”, “Dole laži”, “Lopove, pokrao si izbore”, “ĐAVo” i “U ćošak”.

U blizini Vlade Srbije bila je upaljena baklja i istaknut veliki transparent “Vučiću lopove, pokrao si izbore”.

Protestna kolona je ispred zgrade RTS-a burno negodovala, uz povike “Uprava napolje” i “Prodane pi*ke”, a čule su se i petarde.

Ispred Ateljea 212 demonstranti su pozdravljeni aplauzom.

Građani su se okupili na poziv Fejsbuk grupe “Protest protiv diktature”.

Niš: Oko 5.000 mladih Nišlija na protestu zbog pobede Vučića

Nekoliko hiljada Nišlija, mahom studenata, okupilo se i večeras u centru grada u znak protesta zbog pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i poručilo da ga ne priznaju kao predsednika.

Mladi koji su se organizovali preko društvenih mreža, nosili su transparente “Neću sendvič, hoću promene”, “Neću Cecu za ministarku”, “Vučiću Šrederu”.

Učesnica protesta Aleksandra Nedeljković poručila je da “studenti ne pristaju na diktaturu” i da “neće iz države, nego na ulicu”.

“Ukoliko neko iz dana u dan može da vređa našu inteligenciju, mi možemo da budemo na ulici i pokažemo da postojimo”, rekla je Nedeljković.

tudent Marijan Mitrović rekao je da mladi hoće šansu i hoće posao.

“Ne želimo da posla za nas nema, a da ga ima za one koji imaju partijsku vezu”, rekao je Mitrović i dodao da se protesti šire Srbijom, da su juče bili u tri grada, a već danas u 17 gradova.

Predstavnik rezervista iz Kuršumlije Dejan Milošević pozvao je borce da se pridruže studentima u Nišu.

Građanima su se obratili i pojedini penzioneri koji su ih podržali, i naveli da ne žele da njihova deca i unuci odlaze iz zemlje.

Nakon protesta u centru grada, organizovana je protesna šetnja do Narodnog pozorišta i Skupštine grada Niša.

Protest mladih Kraljevčana zbog izbornih rezultata

Više od dvesta Kraljevčana, među kojima je bilo najviše mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca nezadovoljnih izbornim rezultatima na predsedničkim izborima, okupilo se danas oko 18 sati na gradskom trgu u Kraljevu na “Protestu protiv diktature”.

Posle glasnog protesta ispred sedišta Srpske napredne stranke (SNS), uz zviždanje i pištaljke, oni su nastavili u povorci po kraljevačkim ulicama. Protest je prošao bez incidenata, a na ulicama nisu bile primetne pojačane policijske snage.

Protest u Novom Pazaru: Grad ćevapa i mantija, a ne sendviča

Nekoliko desetina građana Novog Pazara, uglavnom studenata, okupilo se večeras na prvom “Protestu protiv diktature”, organizovanom preko društvenih mreža.

Nosili su transparente “Studiramo, ne kupujemo diplome”, “Ovo je grad mantija i ćevapa, a ne sendviča”, “Pokrali ste sve u šes’ “, “Samo jako”, “Bez straha” i “Biračko mesto zločina”. Oni su, duvajući u pištaljke i uzvikujuću “Lopovi, lopovi!”, prošetali Pešačkom zonom, centralnim gradskim ulicama i Gradskim parkom, nakon čega su se mirno razišli, ne iznoseći nikakve zahteve.

Među njima su bili i glumac Rifat Rifatović i narodni poslanik iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović. Oni su na predsedničkim izborima podržali kandidaturu Saše Jankovića.

Demonstranti su najavili da će se sutra opet okupiti i prošetati Novim Pazarom. Na ulicama nije bilo primetno veće prisustvo policije.

Nekoliko stotina Borana protestuje zbog izbornih rezultata

Nekoliko stotina mahom mlađih Borana, okupilo se danas na platou Doma kulture na “Protestu protiv diktature” protiveći se pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji.

Okupljeni su duvali u pištaljke, skandirajući “Vučiću ped*ru” i noseći natpise “Nije moj predsednik” i “Drugi krug”.

Na protestu je primećen i veliki broj roditelja sa malom decom, lekari i prosvetni radnici.

Jedan mladić se penjao na stubove i rušio predizborne plakate sa likom Aleksandra Vučića, koji još nisu uklonjeni.

Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, niti se iko obratio prisutnima.

Kolona je potom krenula u protestnu šetnju glavnom gradskom Ulicom Moše Pijade, u kojoj je u jednom trenutku bio zaustavljen saobraćaj.

Policija je ceo skup pratila u civilu i iz prikrajka, i nije zabeležen nijedan incident.

Vučić je u Boru osvojio manje od 50 odsto.

Protest je održan i u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Somboru…

Izvor: Autonomija/Beta

Foto: Beta

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar