a
 

U galeriji u Dimitrovgradu otvorena izložba slika i grafika bračnog para Curk iz Niša

U dimitrovgradskoj galeriji „Metodi Meta Petrov“ sinoć je otvorena izložba asimptota Slavice Erdeljanović Curk i Franca Curka. Postavka obuhvata 30-ak radova nastalih poslednjih nekoliko godina.

Slavica Erdeljanović Curk kaže za portal FAR da su slike uglavnom u sivo plavičatsim tonovima, odnosno bojama neba. One predstavljaju nebeska utočišta i radost svitanja.

„Ja godinama slikam emocije koje me ponesu. Sve o čemu razmišljamo Franc Curk i ja, razmišljamo na različite načine, a dolazimo do istog cilja, različitim sredstvima. Što se likovnosti tiče, nas dvoje imamo različiti pristup. Ja sam eksplozivna, eruptivna, brza, dok je Franc tanan, smiren, promišljen i  do potpunog likovnog balansa dolazimo na potpuno različite načine“, dodaje Erdeljanović Curk.

Pored ljubitelja likovne umetnosti, na otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, kao i publicista i novinar Denko Rangelov. 

Franc Curk je rođen 1949. godine u Ljubljani, gde je 1972. diplomirao na Akademiji za likovne umetnosti, u klasi profesora Gabrijela Stupice. Na istoj Akademiji završava i postdiplomske studije, na odseku za konzervaciju i restauraciju kod profesora Mirka Šubica. 1979. godine stiče zvanje doktor likovno-tehnoloških nauka. Član je brojnih udruženja likovnih umetnika i konzervatora u zemlji i inostranstvu. Iza sebe ima 76 samostalnih i 409 grupnih izložbi.

Slavica Erdeljanović Curk je rođena 1954. godine u Nišu. Diplomirala je 1979. godine  na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Rajka Nikolića. Magistrirala je 4 godine kasnije na istom fakultetu. Radila je kao profesor crtanja i slikanja u Umetničkoj školi u Nišu. Pedagoški rad nastavlja na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu, gde trenutno predaje monumentalno slikarstvo. Član je ULUS-a, GRUPE ARTE, udruženja Palanski vrt i RASART. Imala je 32 samostalne i 240 grupnih izložbi.

U audio izjavi Slavica Erdeljanović Curk za FAR govori o svom i stvaralaštvu svog supruga

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst/audio je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar