Međunarodni dana Roma: Misija OEBS-a u Srbiji potvrđuje svoju posvećenost poboljšanju socijalne uključenosti i tolerancije

Povodom Međunarodnog dana Roma koji se obeležava, 8. aprila, šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio potvrdio je snažnu posvećenost Misije unapređenju socijalne uključenosti Roma i drugih manjina, njihove jednakosti i nediskriminacije u Srbiji.

,,Istorija diskriminacije i progona povukla je Rome na margine društva, što ih čini jednim od najugroženijih manjina u Evropi, uključujući i Srbiju,” istakao je Oricio. ,,Posebno, žene i devojke Romkinje su često diskriminisane na višestruke načine.”

,,Misija OEBS-a u Srbiji blisko sarađuje sa Vladom, centralnim i lokalnim vlastima, civilnim društvom i drugim međunarodnim organizacijama na promovisanju jednakih mogućnosti za Rome, poboljšanju njihovog pristupa osnovnim pravima i uslugama, kao i na poboljšavanju njihove zastupljenosti u javnom i političkom životu.”

,,Primeri rezultata našeg zajedničkog rada sa državnim institucijama i civilnim društvom uključuju 20 Mobilnih timova za inkluziju Roma koji su aktivni širom Srbije.  Podržali smo 17 preduzeća, tako da ona mogu obezbediti 60 novih radnih mesta za Rome i Romkinje, i izradili tehničku dokumentaciju i urbanističke planove sa opštinama u cilju poboljšanja infrastrukture u pretežno romskim naseljima. Ovaj sveobuhvatni rad dokazao je efikasnost čvrste saradnje i posvećenost poboljšavanju života građana.”

“Misija OEBS-a u Srbiji počastvovana je i ponosna time što je partner u unapređenju i u napretku koji je učinjen kako bi se osigurala prava romske populacije, kao i u isticanju dostignuća pripadnika romske zajednice koji doprinose ukupnom prosperitetu srpskog društva, “zaključio je Orizio.

Misija OEBS-a u Srbiji, kroz svoje programe, nastaviće da podržava napore državnih institucija i romskih organizacija civilnog društva usmerene ka poboljšanju socio-ekonomskog statusa i potpunom uključivanju Roma u srpsko društvo.

Izvor: Misija OEBS-a u Srbiji

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar