a
 

Probna mala matura održana i u Osnovnoj školi u Dimitrovgradu

U Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu u petak i subotu, 7. i 8. aprila, održano je polaganje probne male mature za učenike osmog razreda. Pored toga što su kroz probni završni ispit prošli kroz proceduru polaganja kakva ih očekuje i na pravoj maloj maturi, osmaci su proverili svoje znanje iz srpskog jezika, matematike, kao i ostalih školskih predmeta koji su bili zastupljeni u kombinovanom testu.

Kako saznajemo od direktorke Katarine Simeonov, polaganju su pristupili svi učenici završnog razreda osnovne škole, odnosno 96 osmaka. Među njima je i troje učenika koji se obrazuju po izmenjenim standardima, odnosno po IOP-u 2, za koje je, prema rečima direktorke, posebno važno da budu potpuno pripremljeni za sam čin polaganja završnog ispita.

„Veoma smo zadovoljni kako je protekao probni završni ispit, a učenici su bez prevelike treme i straha radili testove. Za sada su pregledani testovi iz srpskog jezika, i nastavnici srpskog su generalno zadovoljni načinom na koji su učenici radili. Do srede ćemo imati pregledane testove iz matematike, kao i kombinovane testove“, rekla je Simeonova. Ona ističe i da će rezultati konačne obrade podataka biti osnova za dalji rad nastavnika koji pripremaju učenike za polaganje završnog ispita, kako bi mogli da prilagode svoj način rada i nastavne sadržaje tako da deca na samom završnom ispitu postignu što bolje rezultate.

Simeonova kaže da su i učenici zadovoljni polaganjem probne male mature.

„Prvog dana su bili najodgovorniji, radili su matematiku; drugog dana je već bilo lakše jer su već jednom prošli proceduru, tako da su na srpskom bili potpuno opušteni i koncentrisani. Ipak, možemo reći da je treći test, u istom danu kada i test iz srpskog jezika, doveo do blagog zamora, nisu baš do kraja skoncentrisano radili, požurili su da što pre završe taj test“, komentariše direktorka. Iako je svesna da uvek ima učenika koji su na polaganju samo zato što moraju i nisu previše zainteresovani za broj osvojenih poena, ali i onih koji su posvećeni učenju i odgovorno prilaze testovima, ona naglašava da je primarni cilj ovog probnog ispita pre svega da se prođe procedura, ali i da svako za sebe proveri stepen svog znanja.

X X X

Simeonova je podsetila roditelje i učenike da se do srede, 12. aprila, mogu prijaviti za ostvarivanje prava na besplatne udžbenike. U pitanju je projekat koji i ove godine pokreće Ministarstvo prosvete, a pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici koji se obrazuju po individualnim obrazovnim planovima, svi učenici iz kategorije socijalno ugroženih, odnosno korisnici materijalnog obezbeđenja porodica sa potvrdom iz Centra za socijalni rad, kao i i treće i svako naredno dete u porodici koje se obrazuje. Dostavljene podatke škola će obraditi do 25. aprila, nakon čega će informacije biti dostavljene Ministarstvu i unete u Informacioni sistem Dositej.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar