U dane Uskršnjih praznika bogat kulturni program u Dimitrovgradu i Bosilegradu

Školarci su na prolećnom raspustu, a prema zakonu o državnim i drugim praznicima, u Srbiji se Ukršnji praznici praznuju od Velikog petka 14. aprila, do drugog dana Uskrsa – 17. aprila. Ove godine od 14. do 17. aprila je period neradnih dana u Srbiji.

Prema istom zakonu, državni je praznik i Praznik rada, koji se ove godine slavi 1. i 2. maja. Ovo je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U dane Uskršnjih praznika u Bosilegradu se održava 24. Međunarodni Dečji Uskršnji festival, koji je juče počeo izložbom Međunarodnog konkursa dečjih crteža, a koju su otvorili premijer R. Bugarske Ognjan Gerdžikov i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić. Tokom trajanja festivala od 13. do 18. aprila u Bosilegradu se organizuju brojni kulturni događaji i koncerti, a u centru pažnje biće takmičenje u tucanju uskršnjim jajima.

Tokom Uskršnjih praznika od 14. do 17. aprila Ustanova Centar kulture Bosilegrad i PR COWARD organizuju u Bosilegradu projekcije 8D bioskopa. Cena ulaznice, koje se mogu nabaviti na šalteru Centra za kulturu, je 150 dinara.

Tokom Uskršnjih praznik u Dimitrovgradu će biti organizovana tri kulturna događaja.

Večeras u velikoj sali Centra za kulturu  u Dimitrovgradu od 20:00 sati biće održan rok koncert na kome će nastupiti dva dimitrovgradska i dva benda iz Bugarske, u subotu 15. aprila od 19:00 sati u selu Radejna je Književno veče, a u nedelju 16. aprila na platou ispred Sportske hale tradicionalna manifestacija “Velikdenska peraška 2017”.

Za pravoslavne vernike infomacija da za vreme Uskršnjih praznika liturgije u dimitrovgradskoj crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice” počinju u 8:00 časova.

 P. Videnov

 

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar