Uvertira za 1706 snova: USKRŠNJI USPON NA STOLSKU PLANINU

U subotu, 15. aprila Planinaski klub „Ruj 1706“ iz Babušnice organizovao je Uskršnji uspon na vrhove Golemi Stol (1239 m) i Mali Stol (954 m), na Stolskoj planini. Učestvovalo je sto dvadeset planinara sa juga Srbije, a zapaženo učešće imali su i deca i omladinci.

Na ovoj akciji, Planinarski klub „Ruj 1706“, koji je sa Turističkom orgnaizacijom opštine Babušnica suorganizator Republičke akcije Planinarskog saveza Srbije – 8. međunarodni uspon na Ruj, izveo je svojevrsnu uvertiru za predstojeći susret na Ruju 17. Juna ove godine , kada će planinari Srbije, Bugarske i ostalih zemalja sanjati i dosanjati svojih 1706 snova.

Stolska planina sa omeđuje Lužničku kotlinu sa njene istočne strane. Prostire se od Šljivovičke planine pa sve do sela Zvonce. Najviši vrh planine je Rnjos (1274 m), ali je vrh Golemi Stol (1239 m) po svom neobičnom i dominantnom obliku istinski simbol Babušnice i Lužničke kotline. Golemi Stol se uzdiže iznad sela Stol, Kijevac, Aleksandrovo i Draginac, poput pravog stola, u obliku trapeza, i izdaleka se može videti. Golemi Stol uočavamo sa skoro svih planina južne Srbije, ali i sa Stare planine u Srbiji i Bugarskoj, sa Vitoše iznad Sofije. Kada putujemo ka Babušnici, utisak je da je ovaj vrh mnogo viši od svojih 1239 metara.

Na Golemi Stol može se popeti alpinistički, preko stena na njegovom zapadnom odseku. To je veliki izazov za najijskusnije penjače i alpiniste. Za veće grupe planinara, uređena je obilazna staza, koja vrhu prilazi sa istočne strane i ide kroz šumu. Staza jeste strma, zbog samog položaja Golemog Stola, ali je neuporedivo lakša za uspon od tehnički zahtevne deonice kroz stene Golemog Stola.

Da se na Golemi Stol može popeti svako ko to poželi, videli smo i na subotnjoj akciji. Nije bilo odustajanja, niko se nije požalio da mu je bio šta teško ili naporno. Nekada, da bi planinari uživali u najlepšoj nagradi koju im priroda i planinski vrhovi mogu podariti – a to je fenomenalan pogled, mora se ići i strmim deonicama. Članovi Planinarskog kluba „Ruj 1706“, prilikom trasiranja ove obilazne staze, gde god su mogli, ublažavali su nagibe na stazi i potrudili se da staza vodi po izohipsama.

Sa Golemog Stola, simbolično, vidi se ceo masiv planine Ruj, i izlazak na Golemi Stol bio je najlepša pozivnica za jednu od najvećih planinrsko-kulturnih manifestacija na Balkanskom poluostrrvu. Sa druge strane, Lužnička kotlina i Babušnica, videli su se kao na dlanu.

Domaćini su potom planinare spustili istom stazom do podnožja Golemog Stola, a potom ih poveli i na susedni Mali Stol. Iako znatno niži od svog suseda, i Mali Stol, zbog svog položaja, predstavlja mesto gde će svaki planinar i ljubitelj prirode uživati u nezaboravnom pogledu.

U povratku u selo Stol, priređeno je još jedno lepo iznenađenje. Planinari su malo skrenuli sa staze koja vodi u selo, i otišli su do Stolskog vrela i malog, ali atraktivnog vodopada.

Popodne, svi učesnici su bili u selu Stol posluženi ukusnim ručkom i priređeno su druženje i zabava.

Uskršnja akcija na Stolskoj planini okupila je velika imena iz sveta plannarstva i kulture juga Srbije. Pomenimo samo da je četvoro vrhunskih sportista Srbije ispoštovalo poziv domaćina i došlo u selo Stol: Zoran Pavlović Paća, Marina Stanković, Jasminka Nikolov i Miroslav Dokman. Na stazi su bili i licencirani vodiči Planinarskog saveza Srbije: Vladica Janačković, Nenad Stevanović i Marina Stanković. Jedan od vodiča bio je i čuveni Saša Aranđelović, pisac, filozof i planinar iz Babušnice, pokretač međunarodnog uspona na Ruj. Najzad, sa planinarima je bio i Dušan Matejić, jedan od najtalentovanijih srpskih pozorišnih glumaca i pedagog na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Mladi Matejić već se proslavio glavnim ulogama u predstavama “Gde je nestao Harms” i “Mrtve duše” i zapaženom ulogom u predstavi “Brod ljubavi”. Simbolično, početak planinarske staze ka Golemom i Malom Stolu upravo je pored kuće Dušana Matejića u selu Stol.

Izdvojimo i dvojicu najmlađih planinara na subotnjoj akciji, ali već itekako poznatih planinarskoj javnosti. Stolsku planinu pohodili su dvanaestogodišnji Đorđe Maksimović iz Skijaško planinarskog kluba “Vlasina” iz Surdulice, najtalentovanji surdulički planinar, i sedmogodišnji Toma Rančić iz Planinarskog kluba “Ruj 1706” iz Babušnice, koji se proslavio još 2013. godine na prvom međunarodnom usponu na Čemernik kraj Vlasinskog jezera, kada je sa dve i po godine dobio specijanu zahvalnicu za učešće.

Velike pohvale moraju se izreći na račun Vladice Janačkovića i Saše Jeremijeva iz Planinarskog kluba “Ruj 1706”, koji s izneli najveći teret promocije, organizacije i vođstva ove akcije.

Zamisao je da ova akcija postane tradicionalna i da se održava svake godine u subotu pred Uskrs. 

Vladica Janačković govori o tome i otkriva još mogućnosti koje pruža Stolska planina:

“Planinarski klub “Ruj 1706”, pored organizacije uspona na Ruj, spreman je da bude domaćin i uskršnjeg okupljanja planinara na Stolskoj planini. Na ovoj planini, uredili smo dve izuzetno atraktivne staze. Pored staze kojom smo prošli ka Golemom i Malom Stolu, i koja počinje i završava se u selu Stol, postoji i kružna staza iz sela Vava. Nazvali smo je “5 vrhova Stolske planine” i na deonici od 17 kilometrara, staza vodi na vrhove Strvna (1066 m), Leskova glava (1040 m), Sinjoglavska čuka (1126 m), Mali Stol (954 m) i Korbes (960 m).

Naš uskršnji uspon postaće tradicija, ali jedne godine ćemo se penjati iz Stola na Golemi i Mali Stol, a druge godine ćemo ići na 5 vrhova Stolske planine. Naš klub je otvoren za sve ljude dobre volje, bez obzira na uzrast i svako u našem klubu može pronaći svoje mesto. Potrebni su nam i novi članovi, da zajedno radimo na organizaciji velikih akcija, uređujemo staze na svim planinama u opštini Babušnica i da svi zajedno učestvujemo na akcijama širom Srbije i Balkana”, ističe Janačković, načelnik Planinarskog kluba “Ruj 1706” i prvi Lužničanin sa licencom vodiča Planinaskog saveza Srbije.

   Portret: Vladica Janačković, načelnik Planinarskog kluba “Ruj 1706” – autor Nenad Aleksandrov-Bosilegrad

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman i Marina Stanković

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar