Zima u aprilu: Žuti meteoalarm u većem delu Srbije

U većem delu Srbije na snazi je žuti meteoalarm, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava na porast vodostaja pojedinih reka, kao i na jutarnji mraz, objavljuje Tanjug.

Vodostaj na Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Mlavi, Peku, Timoku i Neri će biti u manjem i umerenom porastu naredna 24 časa bez dostizanja upozoravajućih nivoa, navedeno je u hidrološkom upozorenju RHMZ-a.

Žuti meteoalarm proglašen je u Bačkoj, Sremu, zapadnoj, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji. To, kako se navodi, znači da vreme može biti “potencijalno opasno”.

Prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je “potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku”, navodi Republički hidrometeorološki zavod i dodaje da treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima te da ne treba preduzimati nepotrebne rizike.

Zeleni meteoalarm na snazi je u Banatu, Beogradu, Šumadiji i Pomoravlju.

Zima u aprilu nije pogodila samo Srbiju, već i veliki deo Evrope. U pojedinim planinskim predelima Srbije sneg je dostigao i do 30 centimetara.

Pod snegom su Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, a padalo je i u Vojvodini. Na području Zapadne Srbije, zbog snega, očekuju se i problemi sa usevima. Sneg je naneo štetu voću, a ukoliko se ostvare najave meteorologa i temperature budu -3 u narednih nekoliko dana, ovogodišnji rod mogao bi značajno da bude umanjen.

Za putnička vozila, svi magistralni putevi su prohodni, ali su kolovozi vlažni zbog čega se savetuje opreznija vožnja, saopštava N1.

Sneg je pao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, a neočekivana zima pogodila je celu Srednju Evropu, od Nemačke do Ukrajine.

Izvor: Tanjug/N1

Foto: Danijela Apostolov Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar