Srbija pogoršala mesto na rang listi slobode medija RSF

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja o slobodi medija medjunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres  –  RSF) za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto, a u regionu je ispred Hrvatska koja je 74. ali je za jedno mesto iza BiH, dok je Slovenija 37.

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05.

RSF je u obrazloženju navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

“Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dvevni list Danas i nedeljnik Vreme “, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF je dodao da su u Srbiji “usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu”.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija na 37. mestu, dok je BiH poboljšala mesto i popela se za tri mesta, sada je 65. odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu a Bugarska na 109. mestu.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora: nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Izvor: Beta

Foto: pixabay.com

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar