a
 

Susret: Mila Kolev i Stefan Pavić – Fotografija je svojevrstan zanat koji se može uvežbavati i usavršavati

Iako živimo u vremenu u kome su društvene mreže zatrpane selfijima i fotografijama kojima nas mladi (i ne samo oni) redovno obaveštavaju šta su danas jeli i šta novo kupili da obuku, ljubav prema fotografiji i bavljenje njome kao umetnošću nešto je sasvim drugo. Da se i u malom mestu poput Dimitrovgrada ipak mogu naći mladi kojima je ovaj hobi privlačan i voljni su da mu se posvete, pokazala je izložba fotografija koja je u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ otvorena krajem maja, uoči Dana planete Zemlje.

Postavka obuhvata tridesetak radova inspirisanih pre svega prirodom, čiji su autori učenici Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ Mila Kolev i Stefan Pavić, a zainteresovani će izložene fotografije moći da pogledaju do druge polovine maja. Mi smo u međuvremenu još malo porazgovarali sa mladim fotografima čiji radovi trenutno krase prostorije Narodne biblioteke.

Učenica trećeg razreda Gimnazije Mila Kolev i maturant Stefan Pavić fotografijom se aktivno bave poslednje tri godine, a Stefan kaže da se i danas seća svog prvog rada koji je smatrao uspelim i kvalitetnim – fotografije ptica na tmurnom nebu, koja je i njegova omiljena. Mada tvrdi da ne pamti svoju prvu uspelu fotografiju, Mila otkriva da joj je od samog početka jedan od važnih ciljeva bio da razvija i poboljšava svoje sposobnosti u ovoj oblasti.

Odakle mladi fotografi crpe inspiraciju i šta je ono što najviše vole da fotografišu? Dok Mila ispred objektiva najviše voli da vidi ljude, građevine i prirodu, za Stefana su najinspirativniji zalasci sunca – a najlepše fotografije često nastaju bez nekog posebnog plana i pripreme.

„Posebno obožavam fotografije koje se dese neplanirano, spontano. Inspiracija može da mi bude bilo šta, u zavisnosti od trenutnog raspoloženja“, kaže Mila.

Stefanovi radovi izloženi u Narodnoj biblioteci nastali su kamerom mobilnog telefona, dok njegova mlađa koleginica fotografiše foto-aparatom. Ipak, da li je luksuzna oprema koja pruža brojne mogućnosti zaista neophodna da bi nastala jedna dobra fotografija? Naši sagovornici se slažu da tehnička opremljenost ovde nije presudna.

„Iako ima svoje prednosti, skup foto-aparat nije neophodan za dobre fotografije. Dovoljna je kreativnost i ideja“, smatra Mila. Mada veruju da je, da bi neko bio valjan fotograf, neophodno da „ima oko“ i poseduje osećaj za fotografisanje, jasno im je da je fotografija i svojevrstan zanat koji se može uvežbavati i usavršavati. Ipak, bez ovog prvog se u umetničkom svetu ne može stići suviše daleko.

„Ljudi koji su ‘uvežbani fotografi’ fotografišu mehanički, iz knjige ili sa kurseva koje su pohađali, i ne žele da eksperimentišu sa kadrovima, svetlošću…“, zapaža Stefan.

Kada je u pitanju njihovo lično usavršavanje, Mila kaže da još uvek nije pohađala škole ili radionice fotografije, ali ističe da bi volela da učestvuje u nekoj radionici na ovu temu jer veruje da bi joj naučeno svakako bilo od koristi. Ne računajući dve radionice na koje je bio pozvan, ni Stefan nema drugog iskustva u ovakvom vidu učenja, ali smatra da bi mu moglo biti od pomoći pri fotografisanju portreta. Dok odmeravanje fotografskog umeća sa učesnicima foto-konkursa Mili tek predstoji, Stefan se već više puta oprobao u ovakvim takmičenjima.

„Pre dve godine učestvovao sam na konkursu koji je objavio Nikon, osvojio sam radionicu i moje fotografije su bile izložene u njihovoj galeriji u Beogradu. Takođe, učestvovao sam u konkursu Akademije umetnosti za najbolju fotografiju i ušao sam u najuži izbor. Pozvali su me na radionicu, i imao sam čast da radim sa najboljim profesorima fotografije u regionu“, kaže on.

Kada je reč o izložbi koju trenutno imamo prilike da pogledamo, ideja za organizovanje jednog ovakvog događaja nastala je u saradnji sa profesorom srpskog jezika i književnosti u dimitrovgradskoj Gimnaziji Ratkom Stavrovim, koji je takođe pasionirani ljubitelj fotografije i, kako otkriva Stefan, jedan od njegovih uzora u ovoj oblasti. Neki od Stefanovih radova mogli su se videti u Narodnoj biblioteci i prošle godine u okviru promocije knjige „Dodir“ autora Doroteje Todorov, Dijane Jelenkov i Ratka Stavrova, na čijim se koricama našla baš jedna od njegovih fotografija. Priznajući da se nisu nadali tolikom broju posetilaca, Mila i Stefan podelili su pozitivne utiske sa otvaranja i zahvalili se Biblioteci što im je ustupila prostor za izložbu.

„U izložbu me uključio profesor Ratko Stavrov, zbog čega sam jako zahvalna. Ovo je moja prva izložba i drago mi je što je na dan otvaranja bilo dosta posetilaca i što im se dopala u celini“, kaže Mila.

 D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Fotografije Mile Kolev i Stefana Pavića

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar