BIRN: EPS u novom problemu sa očitavanjem brojila

 

Elektroprivreda Srbije (EPS) otkazala saradnju konzorcijumu sa kojim je imala okvirni sporazum na dve godine i raspisala novi tender za dodelu posla očitavanja brojila

Iako iz EPS-a nema zvanične potvrde, izvori BIRN-a tvrde da je posao očitavanja brojila raskinut zbog previsoke cene. Ovo je posredno potvrđeno uslovima novog tendera na kome se za isti posao nudi upola manje novca.

Konkursnom dokumentacijom, objavljenom 26. aprila 2017. godine, predviđeno je da se potroši 900 miliona dinara tokom godinu dana za očitavanje tri miliona brojila, što iznosi oko 25 dinara po brojilu.

U prethodnom poslu za očitavanje 3,5 milona brojila potrošeno je skoro milijardu dinara za šest meseci, a cena očitavanja po jednom brojilu je bila 39,99 dinara.

Time je potvrđeno istraživanje BIRN-a iz januara 2017. godine u kome je otkriveno da EPS duplo skuplje plaća očitavanje brojila u odnosu na višegodišnju praksu.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je nakon objavljivanja BIRN-ovog istraživanja negirao je da je posao očitavanja preplaćen.

„Napravili smo dobar posao i ozbiljnu uštedu”, izjavio je Grčić u januaru 2017. godine.

Svega tri meseca nakon ove izjave EPS raspisuje novi tender za posao očitavanja brojila.

Dejan Jeremić, direktor i vlasnik „Sikvestera”, firme koja je predvodila konzorcijum koji je očitavao brojila do sada, kaže za BIRN da EPS nije raskinuo ugovor sa njegovom firmom, već je istekao finansijski deo ugovora, što je razlog za raspisivanje novog tendera.

„Ovaj tender je regularan i nije posledica loše obavljenog posla, šta više, mislim da će mi EPS dati pozitivnu referencu jer su svi rokovi ispoštovani, a procenat očitanosti je bio iznad proseka”, kaže Jeremić.

Na pitanje da li smatra da je cena od 39,99 dinara po brojilu previsoka, s obzirom da je cena očitavanja pre nego što je konzorcijum koji on predvodi ušao u posao bila u proseku duplo manja, Jeremić odgovara:

„Do sada niko nije uradio analizu strukturu cena na nivou cele distribucije, tako da ne može da se tvrdi da je cena od 40 dinara previsoka. Na primer, u pojedinim selima brojila su se očitavala i za 250 dinara, mi smo uprosečili cenu tako da je sada objektivna”.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić nije želeo da razgovara sa novinarima BIRN-a na ovu temu i odgovori na pitanje zašto se raspisuje novi tender kada je pre samo tri meseca rekao da je EPS sklopio povoljan posao i uštedeo novac.

Između ostalog, Grčić nije želeo da odgovori i zašto je za novi tender predviđeno upola manje novca, to jest, 900 miliona za godinu dana, dok je za prethodni ugovor potrošeno skoro milijardu dinara za šest meseci.

Uslovi novog tendera u mnogo čemu slični su sa prethodnim tenderom, pa se tako opet traži od ponuđača da obezbedi preko 6,000 radnika zaposlenih na neodređeno ili određeno i garancije od 300 miliona dinara. Ovo su uslovi koje malobrojne firme iz Srbije mogu da obezbede.

BIRN je u prethodnom istraživanju pokazao da je EPS za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija „Sikvester“.

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu, što je bilo drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

Ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila je oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić reagovao je na ove nalaze izjavom da ugovorena cena očitavanja brojila nije veća u odnosu na pređašnju, već naprotiv, drastično jeftinija i povoljnija.

BIRN je nakon toga javno pozvao v.d. direktora EPS-a da iznese dokumenta, kao i jasne i nedvosmislene podatke sa teritorije cele Srbije kojima bi dokazao svoju tvrdnju, ali to se još uvek nije dogodilo.

Izvor: javno.rs (autor Aleksandar Đorđević)

Foto: Petar Videnov

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar