Marjan Milanov i poetski zbornik „Nije to nikakav san“: Poezijom i entuzijazmom do boljih uslova za jednu seosku školu

Poetski zbornik nazvan „Nije to nikakav san“, iza čijeg nastanka stoji zanimljiva priča iz male seoske škole u okolini Babušnice, nedavno je izašao iz štampe. Autori zbornika su nastavnici OŠ sa domom učenika „Dobrinka Bogdanović“ u selu Strelac: Milan Stanković, profesor razredne nastave, Igor Rakić, profesor geografije, i Marjan Milanov, profesor engleskog jezika. Milanov, poznat i kao autor bloga „Virtuelni muzej Caribrod“, za portal „Far“ otkriva nešto više o samom zborniku i motivima koji su pokrenuli njegovo stvaranje.

Ideja se rodila u razgovoru trojice kolega nastavnika, koji su poželeli da, ne po prvi put, za svoju školu i učenike učine nešto lepo i korisno i da pokrenu nove i kreativne vaspitno-obrazovne ideje.

„Snimili smo film, komponovali i snimili par pesama… Hteli smo da napravimo nešto novo čime bismo promovisali malu, seosku školu, a ideja nam je bila i da promocijom i prodajom zbirke sakupimo novac za pokretanje đačke zadruge“, kaže Milanov, koji je prošle godine za svoj obrazovni film „Moja škola – moj drugi dom“ osvojio drugu nagradu na festivalu „Kreativna čarolija“ u Banji Vrujici. Iako se na samu ideju o štampanju pesničkog zbornika došlo slučajno i spontano, iza njega stoji višegodišnji stvaralački rad:

„Sva trojica pišemo pesme, ali niko nema objavljenu knjigu, pa smo odlučili da svako odabere po dvadesetak pesama i da od njih sačinimo zajedničku zbirku“, otkriva on.

Zbirka počinje rečima i notama školske himne, a završava naslovnom pesmom „Nije to nikakav san“. Pesme u zborniku su prilično šarenolike, pa čitalac od dečije poezije na početku zbirke prolazi i kroz ozbiljnije poetske svetove, filozofske i ljubavne.

„Naslov je simboličan – svima nam je bio san da objavimo knjigu, a sada se to ostvarilo i postalo java“, kaže Milanov.

Izdavač zbornika je Narodna biblioteka Babušnica, koja je obezbedila deo sredstava za štampu, dok su ostatak finansirali radnici škole i autori. Recenzent knjige je pesnik Rusomir D. Arsić.

Ljubitelji poezije koji žele da pomognu pokretanje đačke zadruge u OŠ „Dobrinka Bogdanović“ svoj primerak knjige mogu rezervisati kod autora. Kako je portal FAR saznao od Milanova, promocija zbornika planirana je u Domu kulture u Babušnici, a zatim i u drugim mestima i školama.

D. Jelenkov

Foto: Iz albuma M. Milanova

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar