U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena izložba savremene bugarske karikature

U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba savremene bugarske karikature i održana promocija satiričnog lista „Prass Press“ iz Sofije. Događaj je organizovan povodom Dana bugarske kulture, prosvete i slovenske pismenosti, ali i godišnjice rođenja poznatog caribrodskog umetnika i karikaturiste Metodija Mete Petrova.

Autori izloženih karikatura, koje bacaju satirično svetlo na savremeno društvo, politiku, položaj pravde, slobodu medija i druge aktuelne teme su Hristo Komarnitcki, Ivan Kutuzov, Ilian Savkov, Čavdar Nikolov, Kalin Nikolov i Alla i Čavdar Georgievi. Gosti iz susedne Bugarske, koji sticajem okolnosti ovom prilikom nisu bili prisutni u punom sastavu, Dimitrovgrađane su upoznali i sa satiričnim listom „Prass Press“, koji postoji od marta tekuće godine, te se osvrnuli i na poteškoće i prepreke na koje neminovno nailazi časopis koji je svojevrstan šamar stanju u savremenom svetu.

Zainteresovani posetioci mogli su i da kupe neke od do sada štampanih brojeva ovog lista.

 

Prisutnima su se pored gostiju obratili i upravnik Galerije Zoran Andonov i opštinski većnik za kulturu, omladinu i sport Slavoljub Manoilov, koji je 24. maj, dan rođenja velikog umetnika čije ime nosi dimitrovgradska Galerija, okarakterisao i kao izuzetno važan datum za kulturu u Dimitrovgradu uopšte.

Deo atmosfere sa otvaranja izložbe i promocije „Prass Pressa“ pogledajte u našoj galeriji fotografija.

 D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar