“Afrički Bob Marley” prvi put u Srbiji: Alpha Blondy & Solar system na Nišvilu

Alpha Blondy – verovatno i najveća svetska reggae zvezda poslednjih nekoliko decenija (iako ne dolazi sa Jamajke), nastupiće na Nišvilu 2017 u petak, 11. avgusta. Ovaj umetnik koji je svojom muzikom i angažovanim tekstovima, praktično sam “pomerio težište” reggae scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupiće, prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, sa svojim desetočlanim bendom “Solar System”.

Od svog prvog uspeha osamdesetih godina s panafričkim hitom «Opération Coup De Poing», Alpha Blondy (rođen pod pravim imenom Seydou Kone u Obali Slonovače 1953. godine) je sinonim za reggae muzike najvišeg nivoa. Školovao se u rodnoj Obali slonovače gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim državama, gde se izbliza susreće sa američkom i britanskom rock i soul scenom (Otis Redding, Hendrix, Beatles, Deep Purple, Pink Floyd – kojima je kasnije odao počast obradivši na fantastičan način  „Wish you were here“), ali i sa Rastafari pokretom i čuo legendarnog muzičara sa Jamajke – Burning Spear-a. Po povratku u domovinu započinje muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alpha Blondy (nadimak koji mu je dala baka, a ima značenje “Prvi buntovnik”)  i 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory” koji doživljava ogroman uspeh u celoj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marley”. Dakle, samo godinu dana nakon smrti sigurno najpoznatijeg i najuticajnijeg reggae muzičara svih vremena, Alpha Blondy se nametnuo kao neko kog s pravom smatraju Marlijevim naslednikom – bez obzira što dolazi sa druge obale Atlantskog okeana.  Svoje pesme, u kojima uz prefinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove stavove po pitanju ljudskih sloboda, aparthejda i fašizma, zločina “pod firmom” demokrati(zaci)je… izvodi na engleskom, francuskom, kao i na svom maternjem “Dioula” jeziku ali i na još nekoliko afričkih jezika (Wolof, Ashanti, Maninka…). Kako bi opisao neke afričke vlade stvorio je kovanicu (na francuskom) od reči demokratija i diktatura – DEMOKRATURA. Jer, kako sam kaže: “Kada u Africi čujemo reč demokratija – svi bežimo pod krevet jer znamo – biće krvi”. Inače, njegov otac je Musliman a majka hriščćanka, a kako sam kaže , baba koja ga je odgajala (a čiju je sliku stavio uz sebe na omotu poslednjeg albuma “Pozitivna energija”) ga je “naučila toleranciji – i da voli sve ljude”. U tome sigurno i leže koreni želje da preko svojih pesama premosti rasne i verske konfrontacije: intenzivno je proučavao Bibliju, Kuran i Toru, a sve u cilju da dokaže faktičko jedinstvo triju često suprotstavljenih religija: hrišćanstva, islama i judaizma – pa neke od svojih pesama peva i na arapskom i na jidišu. Kao inovator i na muzičkom planu, Alpha Blondy je u aranžmanima počeo da koristi gudače. Često je odlazio na Jamajku gde je snimao sa Wailersima (pratećim bendom Boba Marleya), kasnije i sa čuvenim tandemom Sly Dunbar i Robbie Shakespeare, a od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Evropi, gde na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina hiljada ljudi. Svoj, sada već legendarni album “Masada” snimio je uz pomoć čuvenog britanskog reggae producenta Dennisa Bovella, a za taj album dobio svoju prvu “Zlatnu ploču” u Francuskoj. Među onima kojima je posvetio neke od svojih pesama su i Nelson Mandela ali i Yitzak Rabin – izraelski premijer koji je ubijen u atentatu.

Na početku treće decenije karijere, Alpha Blondy dobija i “oficijelnu” potvrdu da je svetska reggae zvezda. Godine 2003. Njegov album “Merci” je bio nomonovan za “Grasmmy” nagradu, a definitivna potvrda uspeha u SAD bio je fantastičan koncert u njujorškom Central parku  2009. godine. Sledeće godine je pred ogromnim brojem ljudi održao koncert u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje, a 2010. godine je trijumfalno zatvorio čuveni Parkpop festival u Hagu, čiji su organizatori smatrali da njegova muzika šalje neuporedivo bolju poruku nego što bi to uradili prvobitno planirani Snoop Dog i Beenie Mann.

Alpha Blondy veoma često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory” koja pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

Izvor: Nišvil

Alpha Blondy –  Sebe Allah Y’E – LIVE

Alpha Blondy – Masada

Alpha Blondy – Jerusalem

Alpha Blondy – Wish You Were Here – Live

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar