Projekti prekogranične saradnje grada Pirota sa gradovima iz susedne Bugarske su dobar način za povezivanje dva naroda i razvoj regiona

Grad Pirot je svoju „misiju“ u prekograničnim programima Bugarska-Srbija započeo 2007. godine u okviru CARDS programa osnivanjem Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja je danas prava radionica za kreativne ideje i realizaciju projekata. Kasnije su usledili mnogi značajni projekti iz oblasti kulture, sportske i komunalne infrastrukture, turizma i sl.

Prethodnih godina ostvarena je saradnja sa opštinama: Montana, Vršec, Čuprene, Pravec, kao i sa nekoliko nevladinih organizacija.iz Republike Bugarske. S obzirom da je Bugarska članica Evropske unije, grad Pirot se trudi da u odnosima sa partnerskim gradovima usvoji i koristi sva stečena znanja susedne Bugarske u procesu EU integracija. Sličnosti u jeziku i kuturnom nasleđu, kao i veliki procenat bugarske nacionalne manjine u ovim krajevima umnogome su doprineli lakšem razumevanju i ostvarivanju zajedničkih interesa. Programi prekogranične saradnje su veoma dobar način za realizaciju kvalitetnih ideja, povezivanje dva naroda i razvoj regiona.

Da grad Pirot ima dobre odnose sa partnerskim gradovima i opštinama iz susedne Bugarske dokaz je i poseta ambasadora Republike Bugarske u Srbiji, Radka Vlajkova ovom gradu 30. maja ove godine. U razgovoru ambasadora Vlajkova sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem, iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog velikog broja uspešno realizovanih projekata prekogranične saradnje finansiranih od strane EU, uz konstataciju da će saradnja Pirota i partnerskih gradova iz Bugarske biti još bolja kada od 1. januara Bugarska preuzme predsedavanje EU.

Ambasador Vlajkov je rekao da je u Pirotu do sada mnogo puta boravio kao  turista, poput hiljada svojih sugrađana koji iz Bugarske dolaze u Pirot, ali da je po prvi put u ovom gradu kao ambasador svoje zemlje u Srbiji.

“U svojstvu ambasadora Bugarske po prvi put sam u Pirotu i to mi stvara jednu veoma prijatnu emociju. Mnogo bugarskih turista posećuju Pirot, osećaju se prijatno ovde, a samim tim njihovo prisustvo u Pirotu je dobro i za razvoj lokalne ekonomije. Sa gradonačelnikom Vasićem sam imao jedan veoma koristan i prijatan ragovor na temu prekogranične saradnje Pirota sa gradovima u Bugarskoj. Govorili smo o različitim projektima prekogranične saradnje i o projektima pomoći za razvoj gradova i opština u Srbiji. Saglasni smo u tome da postoji puno prostora za poboljšanje već dobre saradnje, a naša zemlja će nastaviti da podržava članstvo Srbije u EU. Zapadni Balkan, a naročito Srbija biće u centru naše pažnje, a Pirot kao jedan od simbola bugarsko-srpskog prijateljstva takođe će biti u našem fokusu.

Drago mi je da svaki put kada dođem u Pirot, vidim grad kako se razvija, uvek vidim nešto novo, tako da zaista gledam sa optimizmom na budućnost naših odnosa” – naglasio je ambasador Vlajkov.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo posetom bugarskog ambasadora Radka Vlajkova Pirotu i dodao da se nada da će saradnja između Pirota i gradova iz susedne Bugarske u budućnosti biti još bolja i da će ambasador dati svoj doprinos u tome.

„Vodili smo jedan koristan razgovor. Imamo puno dodirnih tačaka sa našim susedima iz Bugarske. Pored toga što vrlo dobro sarađujemo u okviru projekata prekogranične saradnje, u Pirotu imamo i bugarske investiture, kao što su „PZP“ i fabrika „Irelly“, koja izvodi radove u industrijskoj zoni grada. Pred nama su mnogi zajednički izazovi, poput migrantske krize, koja je pogodila Srbiju i Bugarsku, pa samim tim i Pirot. Mogu da kažem da je saradnja na istorijskom maksimumu i mislim da će ambasador Vlajkov dati svoj doprinos da saradnja dveju strana bude još bolja, jer nas očekuje realizacija još zajedničkih prekograničnih projekata“ – istakao je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

U okviru Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija rekonstruisan je Omladinski stadion u Pirotu, koii sada predstavlja moderan centar sa bogatim sportskim sadržajem. Renovirana je i sala Doma kulture, nabavljena moderna video-oprema i scenska rasveta, komunalna vozila, klizalište, izgrađeni moderni sportski tereni. Takođe, predstoji i rekonstrukcija srednjevekovne tvrđave Kale, a biće nabavljena i vredna oprema za porodilište, izgrađen adrenalin park, kao i uređen plato ispred sportsko-rekreativnog centra u selu Dojkinci.

 A. Todorov

Foto: A. Todorov, S. Milanov, A. Ćirić

Rubrika “Most prijateljstva” se sufinansira sredstvima grada Pirota u okviru konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar