Ekskluzivno za FAR: Mister Vorky 2017 – Festival najkraćih filmskih kreacija

Grand Prix festivala je pripao animiranom filmu Noć noć iranske autorke Golnaz Mogadam, a nagrada za najbolji domaći filma Vladimiru Antiću za film Gde muzika počinje.

Ako je suditi po najkraćim filmskim ostvarenjima iz čitavog sveta, koji su bili prikazani na Međunarodnom festivalu jednominutnog filma Mister Vorky u Rumi, od 2. do 4. juna, čini se da je kinematografija življa i egzotičnija kao nikada ranije. Prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, u dva takmičarska programa našla su se 105 ostvarenja sa 5 kontinenata, koji su nas iznenadili svojim vizuelnim i dramaturškim rešenjima i još jednom nam dokazali da raznovrsne i neobične ideje mogu biti pretočene u jedinstveni jednominutni filmski doživljaj.

O utisku najboljih radova, odlučivao je tročlani međunarodni žiri u sastavu: Sunčica Fradelić, predsednica Kino kluba Split i filmska autorka, koja je prethodnih godina sarađivala sa čuvenim mađarskim rediteljem Bela Tarom na Filmskoj akademiji film.factory u Sarajevu, Radoy Nikolov, filmski reditelj iz Bugarske, autor kratkometražnih, nagrađivanih filmova i Goran Miloradović, istoričar kulture iz Beograda, vrsni poznavalac istorije jugoslovenskog filma.

Grand Prix festivala je pripao animiranom filmu Noć noć iranske autorke Golnaz Mogadam, o jednoj noćnoj mori kojoj nema kraja. Nagrada za najbolji domaći filma pripala je Vladimiru Antiću za film Gde muzika počinje, koji nas je podsetio na čudesan nastanak inspiracije. Španskom filmu Zvono, autora Ignjacija Rodoa, o večitoj borbi suprotnosti, pripala je nagrada za najbolji strani film.

Članovi žirija su dodelili i tri specijalna priznanja, a nagrada publike otišla je u ruke autora iz Švajcarske, Lalite Bruner i Fela Belota za delo Es Mü z’äng o komplikovanosti savremenog društva i pojedinca.

Bogat prateći program počeo je prve večeri, u petak 2. juna, kada je na otvaranju festivala nastupio vokalni sastav rumske Gimnazije „Stevan Puzić“ sa izvedbama muzičkih numera filmskih klasika, a nakon njihovog nastupa prikazan je prvi takmičarski program. Nakon programa, istoričar umetnosti i kustos Dragomir Janković otvorio je malu izložbu Vorkapićevih crteža i napravio odličan uvod u naredna dva festivalska dana.

Kao i prethodne tri godine, subota je najaktivniji dan festivala, otvoren posetom selu Dobrinci, rodnom mestu proslavljenom filmskom umetniku Slavku Vorkapiću Vorkiju i uz neverovatnu gužvu u gradu zahvaljujući tradicionalnom rumskom vašaru, koji se održava svakog 3. u mesecu već 269 godina unazad.

   Božidar Zečević, filmolog

Članovi žirija i gosti festivala su imali priliku da vide spomen ploču, koju smo podigli 2006. godine, kada smo i osnovali naše udruženje u Rumi – Vorki Tim. Sa doktorantima Akademije umetnosti iz Novog Sada, vratili smo se u Kulturni centar Ruma, kako bi poslušali predavanje filmologa Božidara Zečevića o velikanima srpske kulture i umetnosti – Vinaveru, Tokinu i Vorkapiću.

   Goran Miloradović, istoričar kulture iz Beograda

Praktično bez predaha, preselili smo se u Gradsku biblioteku „Atanasije Stojković“ kako bi dobili uvid u različite interpretacije Drugog svetskog rata na primerima jugoslovenskog filma, uz prezentaciju i komentare predavača Gorana Miloradovića.

Pre drugog takmičarskog programa održana je prezentacija Centra Novih Tehnologija, o savremenim praksama u oblasti IT industrije. Bili smo počastvovani prisustvom većine domaćih autora na spomenutom drugom takmičarskom programu – Jelene Spaić, Zorana Đurković, Marka Mutavdžića i rumskog autora Petra Vakića, koji je ujedno i fotograf festivala.

Za završetak večeri, ostavili smo poslasticu za sve ljubitelje filma – dokumentarno-igrani film Josipa Novaka iz 1928. Rudareva sreća, koji je snimljen u blizini Dimitrovgrada, mestu Rakita i okolini. Ovaj film smo prikazali kao deo pratećeg programa, čija je tema bila „Novac i film“. Druženje smo nastavili na pank rok svirci u Domu omladine, na kojem je gostujući bend festivala bio lokalni sastav Cefalni atentat.

Žiri je svoj posao završio u nedelju ujutru u divnom ambijentu lokalne oaze Borkovca, na terasi hotela u blizini istoimenog jezera. Odmarali smo nakon odluka do 17:00 časova, kada je počeo prateći program o temi festivala na kojem su bili prikazani filmovi Alogon, Marka Kostića i moje malenkosti, radna verzija kratke vizuelne hipnoze o bankama, Velika pljačka voza, Edvina Portera iz 1903. i O Nici, kultnog francuskog reditelja Žana Vigoa iz 1930.

   Sunčica Fradelić, predsednica Kino kluba Split i filmska autorka

   Radoy Nikolov, filmski reditelj iz Bugarske

Sunčica Fradelić nam je predstavila izbor filmova Kino kluba Split u periodu od 1967. do danas, u kojem su se našli eksperimentalni, igrani i dokumentarni filmovi. Radoy Nikolov nam je prikazao izbor svojih kratkih filmova uz razgovor o njegovom viđenju filmske umetnosti i situaciji sa trenutnom produkcijom u Bugarskoj. Za sam kraj festivala, nakon proglašenja najboljih filmova po izboru žirija i publike, prikazan je film Mesec od papira, još jednog velikana filmske umetnosti, poreklom iz Rume, američkog autora Pitera Bogdanoviča iz 1973.

I po četvrti put, zahvaljujući Opštini Ruma kao i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije uz nesebičnu pomoć su-organizatora, medija i prijatelja festivala, uspeli smo da realizujemo jedno zanimljivo trodnevno dešavanje. U nadi da ćemo u budućim izdanjima imati još veću podršku saradnika ali i publike, vidimo se sledeće godine u junu ili možda i ranije na repriznom programu u Dimitrovgradu!

Pozdrav sa severa!

Milan Milosavljević, Beograd-Ruma

Foto: Petar Vakić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar