Konačni rezultati male mature: Svi učenici osmog razreda Osnovne škole “Hristo Botev” u Dimitrovgradu uspešno završili osnovno obrazovanje

U Osnovnoj školi “Hristo Botev” u Dimitrovgradu poznati su i konačni rezultati polaganja male mature, koji se, prema rečima direktorke Katarine Simeonov, ne razlikuju u odnosu na preliminarne, s obzirom na to da nije bilo prigovora. Podsetimo, prema prosečnom broju ostvarenih poena na kombinovanom testu (13,30) dimitrovgradski mali maturanti bili su najuspešniji u okrugu, dok se prema postignutim rezultatima iz srpskog jezika i matematike (13,30, odnosno 10,40) Osnovna škola u Dimitrovradu nalazi na trećem mestu.

Za subotu, 24. jun počev od 09.00 časova zakazani su roditeljski sastanci, na kojima će svršeni osmaci dobiti uverenja o položenom završnom ispitu, svedočanstva o završenom osmom razredu, kao i svedočanstva o završenom osnovnom obrazovanju. Odlični učenici biće nagrađeni knjigama i pohvalnicama, dok će Vukovci dobiti i almanahe škole.

Na sutrašnjem sastanku biće izvršena i predaja lista želja za upis u srednje škole, a nakon provere tačnosti unetih podataka raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula. Upis učenika u srednje škole predviđen je za 4. i 5. jul.

 D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar