Osnovana Ugovorna okružna privredna komora Pirot

Na osnivačkoj skupštini Ugovorne okružne privredne komore Pirot (UOPK Pirot) koja pokriva područja grada Pirot, opština Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka, odrżanoj  28. juna u prostorima etno kompleksa “Nišavska dolina”, izabran je predsedavajući i organi  komore, predstavljeni zadaci i ciljevi, donešen osnivački akt i usvojen statut komore. Za predsednika UOPK Pirot izabran je dr Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot, piše portal Pirotske vesti.

Nebojša Bogdanović, jedan od vodećih domaćih stručnjaka i poznavalaca komorskog sistema, koji je učestvovao u osnivanju Komore u Pirotu, kazao je da je ovo istorijski dan za pirotsku privredu.

“Srećan sam što učestvujem u ovom projektu budući da poznajem sve tipove komorskih sistema u svetu jer sam u tri mandata bio potpredsednik Regionalne  privredne komore Niš. Mogu da kažem da je ovo istorijski trenutak za Pirotski okrug, ovakvo udruživanje, koje će sa pravnim subjektivitetom popuniti nedostatak koji trenutno ima Zakon o komorama RS, a to je da su regionalne komore izgubile pravni subjektivitet i time onemogućene da aktivno legitimišu u projektima prema EU. Ova Ugovorna komora Pirot će imati tu mogućnost, a verujte da su tu potencijali ogromni. Sa druge strane, predsednik UOPK Pirot dr Dragan Kostić je bio predsednik Regionalne privredne komore Niš gde je stekao ogromno iskustvo i dragocene kontakte u zemlji i inostranstvu, tako da će dr Kostić sve svoje iskustvo, znanje i kontakte, ideje i projekte, realizovati u Pirotu jer se Pirot prvi u Srbiji setio da ovo uradi i zato to smatram istorijskim trenutkom za pirotsku privredu” – kazao je profesor Bogdanović.

Predsednik UOPK Pirot dr Dragan Kostić rekao je da je novim zakonom o komorskom sistemu iz 2017. godine predviđeno formiranje ugovornih komora sa najmanje stotinu osnivača.

“Mi smo iskoristili tu mogućnost sa više od 150 osnivača. Imamo veoma dobar odziv svih onih koji su razumeli značaj osnivanja komore, koju mi želimo da u narednom periodu pridružimo jedinstvenom komorskom sistemu Srbije. Regionalne privredne komore više nemaju pravni subjektivitet, a UPK Pirot će to imati. Naš cilj je da u narednom periodu budemo pravi servis privrednika u lokalu” – kazao je Kostić.

UOPK Pirot je osnovalo oko 150 privrednika uz podršku lokalnih samouprava Pirotskog upravnog okruga i Slobodne zone Pirot u skladu sa Zakonom o privrednim komorama, kao interesna, poslovno-stručna i neprofitna organizacija privrednih subjekata koje povezuje zajednički poslovni interes, u cilju usklađivanja i zastupanja interesa članova i podsticaja privrednih aktivnosti na teritoriji Upravnog okruga Pirot.

Pored ostalih, aktvnosti UOPK Pirot će omogućiti učešće u projektima Evropske Unije, efikasne usluge sa kancelarijom u Pirotu, saradnja sa sličnim komorama u okrużenju i svetu, podršku specifičnim lokalnim kompanijama i robnim markama, davanje podrške realizaciji lokalnih strateških planova i promociji Pirota. Na ovaj način Pirotski okrug dobija vredan alat za podršku privrednim aktivnostima, lokalnim kompanijama, a naročito malim i srednjim preduzećima, objavljuje portal Pirotske vesti.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar