a
 

FOTO: Otvorena izložba „Umetničko-zanatski izraz tradicionalne narodne arhitekture u regionu Stare planine“ Gorice Ljubenov u dimitrovgradskoj galeriji

Tradicionalna narodna arhitektura naseljenih mesta koja gravitiraju Staroj planini bila je glavna inspiracija autorke Gorice (Bojović) Ljubenov koja se  istoimenom izložbom predstavila sinoć u galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu.

Obilazeći i boraveći u selima Stare planine od lokaliteta Babin Zub, pa sve do Dimitrovgrada, autorka je, kako je rekla, spoznala sintezu arhitekture i prirode i sve to pretočila na 35 panoa (7 tekstualnih formata 30×30 i 28 panoa sa fotografijama kuća dekorativnih elemenata i detalja, formata 60×80 cm). 

Ona je takođe naglasila da je postaka stvarana u staroplaninskm selima Brlog, Dojkinci, Jelovica, Šugrin, Braćevci, Kamenica, Pakleštica, Slavinja, Smilovci, Visočki Odorovci, Topli Dol i da je ovaj umetničko-zanatski izraz arhitekture nastale tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka autentično i neponovljivo nasleđe narodnog graditeljstva ovog kraja.

Gorica Ljubenov je rođena 1967. godine u Peći. Diplomirala je 1991. godine na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, odsek Arhitektura, u Prištini. Magistrirala 2001. gopdine na Fakultetu primenjenih umetnosti smer Unutrašnja arhitektura u Beogradu. Doktorirala 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kruna njenog stvaralačkog rada je polje tradicionalne arhitekture.

Za Dimitrovgrad je vezana i porodično – njen suprug je po ocu poreklom iz sela Visočki Odorovci.

P. Videnov

Foto: S. Milanov/B. Dimitrov/G. Ljubenov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Ostavi komentar