Rekonstrukcija Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu počinje za vreme letnjeg raspusta

Uz pomoć namenskih sredstava odobrenih od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade R. Srbije za vreme ovogodišnjeg letnjeg raspusta biće započeta rekonstrukcija Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu.

Iznos predviđenih sredstava je oko 150 miliona dinara, a kako portal „Far“ saznaje od pomoćnika predsednika opštine Dimitrovgrad Bobana Petrova, za predstojeće radove pristigle su tri ponude izvođača. Prema njegovim rečima, na osnovu prvog pregleda komisije sve ponude su ispravne, a evaluacija će biti obavljena najkasnije do 10. jula, kada će u prisustvu predstavnika Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima biti proverena tehnička dokumentacija i kompletna ponuda.

Nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, roka za žalbe u trajanju od osam dana i potpisivanja ugovora, svi predviđeni radovi treba da budu završeni u roku od 120 radnih dana. U okviru planiranih aktivnosti Osnovna škola će, između ostalog, biti kompletno okrečena, dobiće nova vrata i prozore, parkete i pločice, a radovi obuhvataju i postavljanje izolacije, radove na krovu i fasadi.

Kako ističe Petrov, radobi bi trebalo da budu završeni u prvoj polovini decembra, a za sve vreme trajanja rekonstrukcije posebna pažnja biće posvećena strogom nadzoru i održanju bezbednosti. 

Direktorka Osnovne škole „Hristo Botev“ Katarina Simeonov ističe da je u proteklim godinama najveći problem kada je u pitanju školska zgrada bilo stanje spoljašnje fasade, prozora i vrata, što je zahtevalo izvesna ulaganja. Ipak, kaže ona, objekat centralne škole je stariji od 60 godina i raspolaže sa 5,5 hiljada kvadrata korisne unutrašnje površine, te je situacija takva da se samo odgovornim i predanim radom zaposlenih objekat održava u adekvatnom funkcionalnom stanju.

„Radujemo se svemu što će doprineti poboljšanju uslova za rad u školi i pre svega nam je važno da se, i zbog energetske efikasnosti i zbog bezbednosti  učenika, sanira ono što je problematično“, rekla je Simeonova za FAR, dodavši da dogovori sa odabranim izvođačem radova tek predstoje i da će se škola potruditi da dinamika radova bude takva da omogući nesmetan rad škole kako u administrativnom delu, tako i u organizaciji nastave od 1. septembra.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar