a
 

FOTO: Pozivnica za peti međunarodni vlasinski uspon: Planinari iz Srbije, Bugarske i Makedonije dolaze na Čemernik

Tradicija koja traje i razvija se u jedan od najvećih i najvažnijih planinarskih događaja na Balkanskom poluostrvu svakako je i manifetacija „Međunarodni vlasinski uspon“. Peto okupljanje planinara iz Srbije, Bugarske i Makedonije, u organizaciji Skijaško-planinarskog kluba „Vlasina“ iz Surdulice, održaće se u subotu, 15. jula na prelepoj i pitomoj planini Čemernik, zapadno od Vlasinskog jezera.

Po prvi put od kad se ova manifestacija održava, podržana je i od strane Planinarskog saveza Srbije i uvrštena u kalendar Tradicionalnih akcija za 2017. godinu. Ovo je još jedno u nizu velikih priznanja za Skijaško-planinarski klub „Vlasina“ iz Surdulice, ali i ostala planinarska udruženja i pojedince koji na jugu Srbije od 2010. godine intenzivno pokreću manifestacije ovakvog tipa.

Međunarodni vlasinski uspon značajan je i po jednoj inovaciji u organizaciji velikih planinarskih akcija na jugu Srbije, jer je još prilikom koncipiranja ovog uspona, određeno da se na svake dve godine menja odredište za planinare, odnosno da se prve dve godine planinari okupljaju na Čemerniku, naredne dve godine na susednoj planini Gramadi, potom opet na Čemerniku, i ponovo na Gramadi. Ovaj koncept kasnije su prihvatili i Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika prilikom organizacije tradicionalnog uspona na Radan planinu, potom Planinarsko društvo „Trem 1810“ iz Donjeg Dušnika u organizaciji međunarodnog zaplanjskog uspona i Planinarski klub „Železničar“ iz Aleksinca u organizaciji akcije „Planine Aleksinačke kotline“.

Planinari iz Srbije, Bugarske i Makedonije izvanredno su prihvatili ove inovacije, te je međunarodni vlasinski uspon zbog svojih zanimljivosti i kreativnosti jedna od najmasovnijih akcija na jugu Srbije. Ranijih godina, oko pet stotina planinara bi dolazilo na Čemernik i Gramadu. Utisci planinara iz Bugarske i Makedonije bili su izvanredni, i kada su u pitanju prirodne lepote Vlasine, i kulturno-istorijske znamenitosti, i samo gostoprimstvo Surduličana. Ovo još više dobija na značaju, ako u obzir uzmemo da je skoro svaka planina u Bugarskoj i Makedoniji viša od 2500 metara nadmorske visine, a da usred leta, kada su najpovoljniji uslovi za uspon na tako visoke planine, planinari iz ovih zemalja obavezno jedan vikend dolaze na Čemernik ili Gramadu.

Planina Čemernik je lagana za uspon i veoma pristupačna. Program uspona je prilagođen svima, te će se na uspon krenuti u subotu, 15. jula u 9:00 časova kod hotela „Vlasina“ iznad Vlasinskog jezera. Do vrha Veliki Čemernik (1638 m) vodi živopisna staza, malo kroz stoletnu šumu, potom preko širokog platoa prepunog maline, borovnice i lekoitog bilja, na kraju šumovitim delom do samog vrha. Tek nekih stotinak metara od Velikog Čemernika i dvadesetak metara niže od njega, nalazi se i izvor Orlovac, gde se planinari mogu osvežiti hladnom planinskom vodom. Sa mnogih mesta na putu do vrha Veliki Čemernik pruža se izvanredan vidik na planine u Srbiji i Bugarskoj, na Vlasinsko jezero, na oblast Znepole u Bugarskoj. Ukoliko bude sunčan i topao dan, Čemernikom će se proširiti miris lekovitog bilja i sve će bujati od života, optimizma i sreće.

Povratak sa Velikog Čemernika izvešće se preko mahala Lujinici i Jončini. Ukupna dužina staze je 13 km, sa visinskom razlikom od tek nešto preko 400 m u usponu i isto toliko pri silasku.

Po silasku sa Čemernika, Skijaško-planinarski klub „Vlasina“ organizuje besplatan ručak za sve učesnike i kulturni program.

A opet, završetak akcije na Čemerniku neće biti i kraj druženja i bogate ponude za planinare koji ovim povodom na Vlasinu dođu na dva ili više dana. Naime, u nedelju, 16. jula, ne kao zvaničan program manifestacije, ali svakako kao jedan atraktivan i nezaboravan sportski događaj, izvešće se i uspon na vrh Veliki Strešer (1876 m), na planini Vardenik, najviši vrh opštine Surdulica, i to stazom od sela Topli Do.

Međunarodni vlasinski uspon, zbog dolaska dosta planinara iz udaljenjih krajeva Srbije i planinara iz Bugarske i Makedonije, dobro je došao celokupnom području za upošljavanje kapaciteta i ostvarivanje ekonomske i marketinške koristi. Smeštajni kapaciteti Vlasine rezevrišu se i popunjavaju planinarima, koji će posle laganog uspona na Čemernik jedva i dočekati sutrašnji dan i uzbudljiv i strm uspon na Vardenik.

Glavni vodič na stazi i devojka koja je osmislila ovaj zanimljiv i bogat sadržaj je Marina Stanković, ponos Skijaško-planinarskog kluba „Vlasina“, zvanično najbolji sportista Surdulice za 2016. godinu, nosilac zvanja „vrhunski sportista Srbije“ i plakete Planinarskog saveza Srbije za 2016. godinu i član svetskog kluba „7 summits“.

Marina je doslovce prohodala na planini Čemernik, a zanimljivo je da je na obroncima planine Čemernik rođen i na ovoj planini napravio prve planinarske korake i Zoran Pavlović Paća iz Predejana, najbolji planinar i planinrski vodič u Srbiji, svakako zadnjih godina i najveći sportista juga Srbije.

U vođstvu petog međunarodnog vlasinskog uspona pomagaće i članovi Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša, koji su zajedno sa domaćinima, nekoliko dana pre akcije, izvršili proveru staze na Čemerniku.

Slobodno se može reći, sve je spremno za još jedan lep i nezaboravan praznik koji slavi prijateljstvo dobrih ljudi i prvih suseda.

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Ostavi komentar