Na radnom sastanku u Dimitrovgradu pokrenuta inicijativa za formiranje nove zadruge za proizvodnju ajvara

U edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu danas je održan radni sastanak na kome je pokrenuta inicijativa za formiranje nove zadruge za proizvodnju ajvara, kao i montiranje hladnjače za papriku na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

Siniša Perić, načelnik u kabinetu ministra bez porfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća kaže za FAR da je na osnovu Programa podrške sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države, raspisan konkurs za dodelu sredstava za osnivanje novih zadruga i pomoć u radu postojećih u 2017. godini. Ukupan iznos sredstava je 200.000.000 dinara. Za formiranje nove zadruge biće dodeljeno 50 000 evra, a za postojeće oko 100 000 evra. Krajnji rok za podnošenje prijava je 1. oktobar ove godine.

„Mi smo zaduženi pre svega za pet okruga – Pirotski, Nišavski, Pčinjski, Jablanički i Toplički. Naša misija ja da posećujemo ove okruge, da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih samouprava i poljoprivrednim proizvođačima, kako bi vratili poverenje u zadružni sistem i zadružnu svojinu u Srbiji. Minimalni kapital za formiranje nove zadruge nije definisan, ali radi se o simboličnim sredstvima. Međutim, ukoliko zainteresovani proizvođači reše ozbiljno da uđu u sferu zadrugarstva potrebna su znatno veća novčana ulaganja. Mi težimo da razvijamo zadrugarstvo u Srbiji, jer uzmimo primer Danske, 90 % danskog mleka i mlečnih proizvoda izvoze zadruge“, ističe Perić.

Na skupu su pored Vladice Dimitrova, predsednika opštine Dimitrovgrad prisustvovali i Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, Dejan Nejkov, direktor zemljoradničke zadruge „Caribrod“, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar