a
 

Za godinu dana zajedničke patrole Vojske i policije zaustavile ulazak preko 20.000 migranata u Srbiju

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP-a, koje su formirane prošle godine, štite 464 kilometra državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji od ulaska ilegalnih migranata, i onemogućuju aktivnosti krijumčara ljudi u svojim zonama odgovornosti. Najveći broj pokušaja ilegalnog prelaska državne granice registrovan je iz pravca Makedonije u širem rejonu Miratovačkog polja i iz Bugarske u zonama kod Zaječara i Dimitrovgrada.

Od početka angažovanja združenih snaga Vojske i policije, prošle godine, ukupno je otkriveno 21.412 ilegalnih migranata, od prelaska granice odustalo je 20.115, a u prihvatne centre smešteno je 1.297 osoba. Na teritoriji Srbije se ovog trenutka prema evidenciji nalazi  5.071 migranata.

Zajedničke snage Vojske i policije sprečile su od početka angažovanja 128 pokušaja krijumčarenja ljudi, a procesuirano je 147 krijumčara.

Krajem 2016. godine uočene su promene pravaca kretanja migranata i njihov intenzivniji ulazak iz Crne Gore, što je uslovilo angažovanje snaga za obezbeđenje dela granice sa tom zemljom, radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice sa tog prostora, čime je obrazovan još jedan sektor odgovornosti.

Angažovanje Zajedničkih snaga Vojske i policije trajaće dokle god bude potrebe za njim i dok nadležni ograni ne donesu odgovarajuće odluke, a do tada, svi pripadnici Vojske Srbije i MUP svoje zadatke izvršavaju profesionalno i posvećeno uz puno poštovanje važećih Zakona Republike Srbije, postupajući prema migrantima humano i odgovorno.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković zaključio je da pripadnici VS i MUP-a “disciplinovano, odgovorno i savesno izvršavaju, za državu izuzetno važan zadatak”, a to je zaštita granica Srbije od ilegalnih prelazaka migranata, što direktno, kako ukazuje, doprinosi zaštiti bezbednosti građana Srbije.

Načelnik Uprave granične policije general Milenko Božović rekao je da se već godinu dana pokazuje jedinstvo državnih organa bezbednosti, na zadovoljstvo pre svega građana, zajednički se štiti državna granica i obezbeđuje što manje migranata u zemlji, a time doprinose javnom redu i bezbednosti svih građana.

Jedna od poslednjih akcija zajedničkih snaga sprovedena je i ovih dana. Tužilaštvo za organizovani kriminal naredilo je pokretanje istrage protiv petočlane kriminalne grupe zbog krijumčarenja migranata i nedozvoljenog prelaza državne granice.

Istraga je pokrenuta protiv Nenada S, Milana J, Negovana V, Branimira K, i Saše S.

Oni se sumnjiče da su od februara do 2. juna omogućili nedozvoljeni prihvat i tranzit za 38 migranata, mahom iz Avganistana.

Policija veruje da su oni omogućili prihvat migranata na području Zaječara i Dimitrovgrada i tranzit do Beograda, kako bi odatle ilegalno prešli na teritoriju Evropske unije.

Т. Aleksov

Foto: DIP Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Ostavi komentar