Na “Gradini” sprečeno krijumčarenje 240 hiljada evra: Devize skrivene oko struka i u vlažnim maramicama

Carinici su 25. jula na graničnom prelazu “Gradina” osujetili dva pokušaja stranih državljana da iz Srbije ilegalno iznesu gotovo 240.000 evra.

Devize su prvobitno pokušala da sakriju dvojica belgijskih državljana turskog porekla koja su u jutarnjim časovima na prelaz stigla BMW-om X6, belgijskih registarskih oznaka.

Pedesetogodišnji vozač carinicima je  rekao da nema ništa da prijavi, ali je ličnim pretresom kod suvozača otkrivena veća količina neprijavljenih deviza. Utvrđeno je da je suvozač struk obmotao maramom ispod koje su se krile tri koverte sa 292 novčanice od po 500 evra.

Još jedan slučaj krijumčarenja novca zabeležen je istog dana, u popodnevnim časovima, kada je na izlaznu stranu prelaza džipom marke “Porsche” iz Holandije doputovala porodica holandskih državljana turskog porekla. Svako od njih carinicima je prijavio iznos od 10.000 evra, a kao i u prethodnom slučaju, izjavili su da u Tursku, što im je bila krajnja destinacija, sem toga ne nose ništa što bi trebalo da prijave.

Vršeći kontrolu prtljaga, carinici su u jednom od kofera, među ličnim stvarima, pronašli pakovanje vlažnih maramica čijim su opipavanjem ustanovili da je površina previše neravna i da je moguće da je unutrašnjost, osim maramicama, ispunjena nekim neprijavljenim sadržajem.

Njihove sumnje ubrzo su potvrđene, jer je nakon presecanja pakovanja utvrđeno da su polovinu unutrašosti zauzele najlonske kese u koje je bilo upakovano 100.000 evra.

Prekršiocima je vraćeno po 10.000 evra, što je iznos koji putnici nisu u obavezi da prijave carinicima prilikom prelaska granice, dok je preostalih 236.000 evra privremeno zadržano, do presuda koje će biti donete po hitnom postupku.

Podsećamo da je u poslednje dve nedelje na graničnom prelazu Gradina sprečen nedozvoljen iznos deviza u ukupnom iznosu od preko 550.000 evra.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar