a
 

Šestogodišnje Jana iz Beograda i Božidara iz Sofije pevaju srpske i bugarske narodne pesme na festivalu „Gejzerske noći“

Da muzika ne poznaje granice i da se dobrosusedski odnosi dve bliske zemlje – Srbije i Bugarske nastavljaju, kako na susretima zvaničnika i državnika, tako i na kulturnom planu, dokazuje prijateljstvo dve devojčice. Šestogodišnja Jana Ćukalović iz Beograda i njega vršnjakinja Božidara Tafrovski iz Sofije, ostvarile su lepo prijateljstvo na muzičkom planu.

Za ove mladu talentovanu decu nije potreban prevodilac. Njihovo drugarstvo je dobar primer kako se mogu prevazići jezičke, nacionalne i druge barijere. Zapravo barijere i ne postoje.

Jana Ćukalović i Božidara Tafrovski će na najbolji način predstaviti Srbiju i Bugarsku na 20. jubilarnoj manifestaciji „Gejzerske noći“, koja se od 26. jula do 2. avgusta održava u Sijarinskoj Baji, opština Medveđa.

U nedelju 30. jula Jana i Božidara će pre nastupa poznate bugarske vokalne formacije „Kipri“ iz Sofiji, čiji je umetnički rukovodilac Ilijana Najedenova, otpevati zajedno dve srpske i dve bugarske izvorne melodije. Publika će imati priliku da čuje stare narodne pesme „Višnjičica rod rodila“, „Dunje ranke“, „Puška pukna“ i „Šarena gajda“.

Ove muzički talentovane devojčice već su zajedno nastupile na festivalu „Šopski praznik“ tokom juna ove godine u bugarskom gradu Elin Pelin i svojim nastupom oduševile publiku i ljubitelje srpsko-bugarskog folklora i tradicionalnih vrednosti.

Tokom trajanja festivala „Gejzerske noći“ u Sijarinskoj Banji nastupiće poznate zvezde srpske estrade i kulturno-umetnička društva sa juga Srbije, a biće održane manifestacije „Izbor za Mis Gejzera“ i „Venčanje pod Gejzerom“.

P. Videnov

Foto: Dragan Ćukalović

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar