Ponovo nakon 10 godina: “Neverne bebe” obojile Dimitrovgrad pozitivnom muzičkom energijom

Izvođenjem numere “Kiša” počeo je sinoćni koncert grupe “Neverne bebe” u Dimitrovgradu, koji je pred poštovaocima kvalitetnog rok zvuka održan na terenu za male sportove u Sportskom centru “Park”. “Neverne bebe”, bend koji je na muzičkoj sceni prisutan već 24 godine, poslednji put je nastupio u Dimitrovgradu pre tačno deset godina, a prema rečima osnivača i frontmena grupe Milana Đurđevića koji se obratio prisutnoj publici, reč je o trećem nastupu ovog muzičkog sastava u gradu koji, kako je rekao, poštuje i neguje rok kulturu.

Koncert “Nevernih beba” kao deo ovogodišnjeg “Caribrodskog sportskog leta” organizovan je od strane “Sportsko-turističkog centra Caribrod” i uz podršku Opštine Dimitrovgrad. Neobična, jedinstvena i prepoznatljiva mešavina lepote, nostalgije, pozitivne energije i očigledne ljubavi prema muzici kojom zrači izvođenje ove muzičke grupe okupila je, iako ne previše brojne, posetioce svih generacija – od mališana kojima je ovo bio možda i prvi rok koncert u životu, pa do onih  najstarijih, kojima nije bilo teško da se poslednje subotnje večeri u julu prošetaju do “Parka”.

Iako je koncert najavljen kao promocija najnovijeg albuma grupe – “Priča o nama”, koji se pojavio ove godine u izdanju PGP-RTS-a, publika je pored novih pesama “Priča o nama”, “Tu kraj nas” i “Obala bluza” mogla da uživa i u već dobro poznatim hitovima poput „Hiljadu godina“, „Da ima nas“, „Balkan – južno od sreće“, „Praštam“, „Veliki je bog“… Na repertoaru sinoćnje dvočasovne svirke našle su se i numere „Hajdemo svi“, „Tužna pesma“, „Dvoje“, „Kuća za spas“, „Uzmi boje“, a pored autorskih pesama mogle su se čuti i obrade popularnih ostvarenja „Kao mačka“ grupe „Fit“, „Daire“ benda „Smak“, kao i fenomenalno izvođenje narodne pesme „Zajdi, zajdi“.

Sjajna energija fantastičnih vokala Tijane Sretković i Jelene Pudar, kao i talenat i predanost ostalih članova benda – Milana Đurđevića (klavijature i vokal), bas gitariste Vladana Đurđevića,  Saše Ranđelovića (solo gitara), Sebastijana Kerekeša za bubnjevima, Nemanje Savića (akustična gitara i vokal) i Andrije Stojića (električna i akustična gitara) prisutnim posetiocima doneli su muzičko osveženje puno emotivnog naboja, koje je nesumnjivo obogatilo program kulturnih dešavanja ovogodišnjeg dimitrovgradskog leta.

 D. Jelenkov

Foto: S. Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar