a
 

Ansambl „Kipri“ iz Sofije i šestogodišnje Jana i Božidara oduševile publiku na festivalu „Gejzerske noći“ u Sijarinskoj Banji

Poznati bugarski ansambl „Kipri“ iz Sofije, vokalna formacija koja izvodi popularne bugarske narodne pesme iz različitih etnografih područja, pod umetničkim rukovodstvom Ilijane Najdenove, nastupio je sinoć na 20. jubilarnom festivalu „Gejzerske noći“ u Sijarinskoj Banji. „Kipri“ je izveo raznovrsne kompozicije, kao i jednu srpsku pesmu. Publika je uživala u neponovljivoj interpretaciji i majstorskom izvođenju narodnih melodija iz susedne Bugarske, čiji je pečat ostavila Ilijana Najdenova, magistar muzičke pedagogije i dugogodišnja interpretatorka narodnih melodija u nacionalnom folklornom ansamblu „Filip Kutev“ iz Sofije.

Atraktivan repertorar ove vokalne formacije, koja nosi ime „Kipri“,  što na bugarskom jeziku označava najbolje i najcenjenije devojke, pleni ljubitelje folklora na mnogim međunarodim festivalima, a tako je bilo i u Sijarinskoj Banji.

Posebna atrakcija bio je nastup šestogodišnje Jane Ćukalović iz Beograda i njene vršnjakinje Božidare Tafrovski iz Sofije, koji su se na bini našle zajedno sa ansamblom „Kipri“. One su izvele dve srpske i dve bugarske narodne melodije i još jednom dokazale da muzika, druženje i dobrosusedski odnosi dve zemlje – Srbije i Bugarske ne poznaje granice.

Jedno lepo muzičko veče za pamćenje i gromoglasan aplauz su dokaz da ovakve susrete i zajedničke nastupe treba negovati i u budućnosti.

Festival „Gejzerske noći“ traje do 2. avgusta uz učešće poznatih zvezda srpske estrade i kulturno-umetničkih društava.

 P. Videnov

Foto: Dragan Ćukalović

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar