U okviru „Nišville jazz festivala“ – program za ljubitelje stripa i starih automobila

Pored bogatog muzičkog programa, ovogodišnji „Nišville jazz festival“ od večeras nudi i brojne zanimljive sadržaje za ljubitelje „devete umetnosti“ i starih automobila – oldtajmera.

Večeras u 18:00 h biće otvoren festival stripa, ilustracije i pop kulture „Striporama 2017“, koji će posetioci moći da obiđu u niškoj Tvrđavi do 13. avgusta. Organizatori festivala su striparnica „Južni Darkvud“ i „Nišville jazz festival“, a pored berze stripa, manifestacija će obuhvatiti i brojne druge aktivnosti kao što su izložbe, tribine i predavanja, radionice i mala škola stripa, promocije strip izdanja… U okviru „Striporame 2017“ najavljeno je i gostovanje poznatih imena iz sveta stripa, među kojima su zvezda italijanskog stripa Emiliano Mamukari, crtači Bojan Vukić i Igor Kordelj, Todor Hristov i Diana Naneva iz susedne Bugarske, Velibor Stanojević, Jelena Đorđević i Jana Adamović kao mlade umetničke snage iz Srbije, Enis Ćišić iz Sarajeva, kao i Boban Savić Geto, ilustrator „Politikinog zabavnika“.

Deo ovogodišnje „Striporame“ biće i obeležavanje 30. godišnjice od pojavljivanja prvog broja stripa „Dilan Dog“ u Srbiji, a tim povodom učešće u festivalu će uzeti i Roberto Rekjoni, glavni urednik izdanja „Dilana Doga“, te Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović iz izdavačke kuće „Veseli četvrtak“ kao urednici srpskog izdanja ovog čuvenog stripa.

Detaljan program „Striporame 2017“ možete pogledati ovde.

Večeras u isto vreme na prostoru Tvrđave otvara se i „Nišville Oldtimers Fest“, koji u saradnji sa „Nišville jazz festivalom“ organizuju Udruženje istoričara automobilizma i zajednica „OLDTIMERS Group“. Za četiri dana festivala, koji se zatvara 13. avgusta, posetioci će svakog dana od 18:00 h nadalje moći da razgledaju stare modele automobila, ali i da se, između ostalog, upoznaju sa dosadašnjim radom Udruženja istoričara automobilizma, zajednicom „OLDTIMERS“, „Zastava fan klubom“ i oldtajmer sekcijom iz Niša, prisustvuju predstavljanju knjige „Prvi automobil u Beogradu“, te da saznaju nešto više o tramvaju u Nišu, počecima i razvoju proizvodnje fiće, prvom srpskom terenskom automobilu IMR Tara 4×4 i drugim temama koje ljubiteljima automobilizma svakako mogu biti interesantne.

Kompletan program „Nišville Oldtimers Festa“ pogledajte klikom na link.

D. Jelenkov (Izvor: Nišville jazz festival)

Foto: pixabay.com, Nišville jazz festival

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar