Završen XIII Međunarodni festival folklora u Pirotu, ansambl iz Plovdiva oduševio publiku izvođenjem pesme „Tamo daleko“

U Pirotu je sinoć završen Međunarodni festival folklora, manifestacija koja je i ove, kao i prethodnih godina, privukla veliki broj ljubitelja narodnih igara iz različitih krajeva sveta.

Za četiri dana trajanja festivala pirotskoj publici se predstavilo više od 180 folkloraca iz Grčke, Perua, Čilea, Moldavije, Poljske, Bugarske, kao i domaće folklorne snage – članovi Folklornog ansambla pirotskog Doma kulture. Pored bogatih nastupa na Omladinskom stadionu, folkloristi iz različitih zemalja Piroćancima su ulepšali prethodne dane i defileima centralnim ulicama grada.

Poslednje festivalsko veče obeleženo je defileom svih učesnika i završeno nastupom Folklornog ansambla Doma kulture u Pirotu. Posebno oduševljenje publike izazvale su članice ansambla “Trakija” iz Plovdiva, koje su prisutne iznenadile sjajnim izvođenjem poznate srpske tradicionalne pesme “Tamo daleko”.

Izvođenje koje je izazvalo ovacije celog Omladinskog stadiona otvorilo je nastup plovdivskih folkloraca, članova “Trakije” kao jednog od dva profesionalna ansambla koji su učestvovali u ovogodišnjem festivalu.

Deo nastupa folklornog ansambla iz Plovdiva pogledajte u videu.

D. Jelenkov (Izvor: Pirotske vesti)

Foto: Pirotske vesti – Aleksandar Ćirić

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar