Veče kulture, muzike i ekologije na Kaleu u Pirotu

U organizaciji pirotskog Muzeja Ponišavlja večeras će na Kaleu u Pirotu biti održana dva programa namenjena poštovaocima kulture, ali i ljubiteljima muzike i arheologije.

Najpre će, sa početkom u 20:00 časova, ispred stalne arheološke postavke na Momčilovom gradu biti održana promocija knjige “Arheologija Muzeja Krajine”, čiji je autor Gordan Janjić, jedan od najpoznatijih arheologa u Srbiji, a o knjizi će govoriti i arheolog i kustos Muzeja Ponišavlja Pirot dr Predrag Pejić.

Za 21:00 h ispred stalne arheološke postavke Muzeja Ponišavlja planiran je početak drugog po redu “EKO Festa”, koji u okviru “Pirotskog kulurnog leta” povodom Međunarodnog dana mladih organizuje Udruženje za zaštitu životne sredine “GEA” uz podršku Muzeja Ponišavlja. U okviru ovog dela večeri nastupiće učenici škole gitare Doma kulture, a panoima sa ekološkim porukama akcenat će biti stavljen i na važnost očuvanja životne sredine.

Ulaz na večerašnje događaje besplatan je za sve posetioce.

D. Jelenkov (Izvor: Muzej Ponišavlja Pirot)

Foto: Muzej Ponišavlja Pirot

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar